PRVI PUT U ISTORIJI OSKARA DESIĆE SE NEŠTO NEVIĐENO: Ovo kad čujete, NEĆE VAM BITI SVEJEDNO (VIDEO)
oSKAR, Foto: Printscreen

BEZ OSKARA

PRVI PUT U ISTORIJI OSKARA DESIĆE SE NEŠTO NEVIĐENO: Ovo kad čujete, NEĆE VAM BITI SVEJEDNO (VIDEO)

Čuveni nemački reditelj ovog puta na Oskar će otići kao kandidat Japana, a reč je o njegovom 28. dugometražnom ostvarenju.

Objavljeno:

Prvi put u istoriji kandidat Japana za nagradu Oskar biće film čiji reditelj nije iz te države. Reč je o ostvarenju “Perfect Days” ("Savršeni dani"), slavnog Vima Vendersa.

Film koji je premijerno prikazan u Kanu, snimljen je u japansko-nemačkoj koprodukciji, pri čemu su scenario radili Venders i Takuma Takasaki. Glumac Kođi Jakušo u Kanu je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Radnja filma se dešava u Japanu, a glavni lik je čistač toaleta u Tokiju, koji u slobodno vreme održava svoju strast prema muzici, knjigama i fotografisanju drveća. On nailazi na niz neočekivanih susreta koji gledaocima predstavljaju šta krije njegova prošlost.

Venders još uvek bez Oskara

Reč je o 28. dugometražnom filmu u karijeri Vima Vendersa. Iako su iza brojnih decenija njegovog rada ostali sjajni igrani i dokumentarni filmovi, neverovatno je da nikada nije dobio Oskara.

Vin Venders
foto: Printscreen/Youtube/Festival de Cannes

Japanski filmovi, s druge strane, dva puta su osvajali prestižnu nagradu u konkurenciji najboljih međunarodnih ostvarenja. Prvi put 2008. godine, kada je Oskara osvojilo ostvarenje “Departuers” (Eđiro Takita), a zatim pre dve godine, kada je u istoj kategoriji trijumfovao film “Drive My Car” (Rjusuke Hamaguči).

04:41

ZAŠTO NETFLIX, HBO, AMAZON NE ŽELE DA PRIKAZUJU OVAJ FILM? Glumac iz Njujorka o milionskom projektu i INTERESU da se OVO NE SAZNA

(Espreso/24sedam/Dejan Ćirić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.