Slobodna zona kreće na turneju po Srbiji! (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

možda dolaze i u vaš grad

Slobodna zona kreće na turneju po Srbiji! (VIDEO)

I ovog proleća najbolji filmovi sa 12. Slobodne zone biće prikazivani u više od 40 gradova u Srbiji
Objavljeno:

U novembru 2016. godine beogradska publika je u nekoliko dana imala priliku da pogleda veliki broj odličnih dokumentarnih i igranih filmova u okviru 12. festivalskog izdanja Slobodne zone.

Festival je otvorio film Neruda čileanskog režisera Pabla Laraina, a usledile su projekcije reditelja kao što su Verner Hercog, Andrej Hodorhovski, Vitalij Manski...

Filmove su ocenjivali žiri i publika, a za mnoge projekcije tražila se karta više. Filmovi su nagrađivani u četitri kategorije: Međunarodnoj, Regionalnoj, Human Rights i 14+ kategoriji.

Nagradu žirija za najbolji film u Međunarodnoj selekciji dobio je dokumentarni film, Pod suncem, ruskog režisera Vitalija Manskog. Njegova monumentalna retroavangardna estetika Severne Koreje i upečatljivo dugi kadrovi opisuju jedno vreme i režim na bolji način nego što bi to bilo učinjeno sa bezbroj reči.

Nagradu publike ubedljivo je dobio dokumentarni film Morgana Nevila, Yo-Yo Ma: Muzika stranaca koji opisuje rad multikuluralne trupe koju je osnovao čuveni violončelista Yo-Yo Ma.

U Regionalnoj konkurenciji nagradu je osvojio film Kino otok Ivana Ramljaka, a nagrada Human Rights dodeljena je dugometražnom dokumentarnom ostvarenju Moj vlastiti rat, Lidije Zelović.

Srednjoškolski žiri, poklapanjem svog subjektivnog doživljaja filma sa kolektivnim senzibilitetom i impulsom publike svih generacija, Nagradu 14+ dodelio je filmu Džona Karnija, Sing Street koji kroz muziku dočarava odrastanje u vreme ekonomske recesije u Irskoj.

Filmovi koje su odabrani da prikažu u okviru prolećne turneje publici u gradovima širom Srbije su: Neruda, Pabla Laraina, Čujte i počujte, Vernera Hercoga, Pod suncem, Vitalija Manskog i Beskrajna poezija, Alehandra Hodorovskog.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.