DAVID ALBAHARI JE BIO DOSTOJAN NOBELOVE NAGRADE: Kako su se kolege oprostile od SLAVNOG PISCA
David Albahari, Foto: Nemanja Nikolić

tuga

DAVID ALBAHARI JE BIO DOSTOJAN NOBELOVE NAGRADE: Kako su se kolege oprostile od SLAVNOG PISCA

O Albahari su govorili Svetislav Basara, Mihalo Pantić, Muharem Bazdulj i Gojko Božović

Objavljeno: 21:39h

Jedan od najznačajnijih srpskih pisaca, David Albahari, koji je preminuo u 76. godini, ostavio je veliki trag. Napisao je ogroman broj vanvremenskih dela, a kakav književnik sjajan književnik je bio, rekle su njegove kolege.

Pisac Svetislav Basara je za Albahari imao samo reči hvale.

"Samo mogu da kažem da sprska proza, delimično srpska kultura, deli na pre i posle Davida Albaharija. To će svi reći, ne samo ja, bio je krajnje korektan, krajnje pouzdan, krajnje dobronameran, nesujetan. Zato nije bio primetan u ovoj sredini dovoljno, koliko je trebalo da bude", rekao je Basara za RTS.

Istog je mišljenja i pisac Mihalo Pantić.

"Kada ode prijatelj, ostaje tišina. David Albahari bio je pisac tišine. I sve njegove knjige, koje ćemo čitati u budućnosti biće ispunjavanje te tišine. Bez ikakve sumnje. On je najinventivniji srpski pisac poslednje četvrtine prošlog i prvih decenija ovog veka. I ono što mi je najdraže, pisao je do poslednjeg daha", rekao je Pantić za RTS.

Pisac i novinar Muharem Bazdulj kaže da je David Albahari takav književnik, da je dostojan Nobelove nagrade.

"David Albahari je bio veliki pisac, dostojan Nobelove nagrade. Bio je dobar čovek, koji je držao do jezika i književnosti kojima je pripadao", izjavio je za Tanjug pisac i novinar Muharem Bazdulj povodom odlaska Davida Albaharija i dodao:

"Biće vremena da se o tom velikom opusu, koji je sada zaokružen, piše detaljno i opširno, dostojno toga opusa, ali u ovom trenutku valja notirati: najpre je bio jedan od nekolicine najboljih naših autora kratkih priča, a zatim je postao i jedan od najboljih naših romansijera", naveo je Bazdulj.

David Albahari,, david albahari
foto: Nemanja Nikolić

Ukazao je da je Albahari takođe bio važan književni prevodilac i urednik, totalni pisac.

"U sportskoj analogiji, bio je „all-round“ igrač, majstor na svakoj poziciji. Nenadoknadiv odlazak koji stvara jednu od onih praznina čije ćemo ogromnosti tek postajati svesni", rekao je Bazdulj.

Pisac i osnivač izdavačke kuće Arhipelag Gojko Božović izjavio je večeras povodom odlaska književnika Davida Albaharija da je on bio jedan od najznačajnijih pripovedača i romansijera u srpskoj književnosti druge polovine XX i u prvim decenijama XXI veka.

''Započeo je i izuzetan književni glas stekao kao pripovedač, ali je pripovetka forma koju nikada nije napustio. Prvo u romanu "Cink", pa potom u seriji romana napisanih u devedesetim, od "Kratke knjige" i "Snežnog čoveka", preko "Mamca" i "Geca i Majera", do "Svetskog putnika" i "Mraka", pa onda romana pisanih dvehiljaditih, među kojima posebno mesto pripada "Pijavicama" Albahari je oblikovao prepoznatljiv pripovedački glas u modernom srpskom romanu. I u pričama i u romanima postigao je ono što je najteže i najvažnije - oblikovao je svoj svet i svoj pripovedački ton. I taj svet i taj ton zovemo po imenu pisca - albaharijevskim'', rekao je Božović za Tanjug.

David Albahari,
foto: EPA/JAN WOITAS

Dodao je da je ovaj volšebnik priče bio veliki inovator, modernizator i čovek koji je osluškivao i razumevao moderna vremena.

''U srpskoj književnosti nisam upoznao većeg profedionalca nego što je bio David Albahari. Poštovao je rokove, prema njemu su se mogli navijati satovi i kada je reč o susretu i kada je reč o rukopisu, ali je posebno poštovao svoje čitaoce. Znam to izbliza, jer sam sa Albaharijem, odlazeći na književne večeri, nekoliko puta obišao Srbiju. Bolest ga je napala u naponu ljudskih i književnih snaga, i on joj je odolevao s neviđenom hrabrošću. Taj tihi i mirni, istrajni i dobri, sabrani i mudri čovek David Albahari ostavio je izuzetno delo'', kazao je Božović.

Bonus video:

00:38

Preminuo Alan Vajt, bubnjar grupe Yes

(Espreso/Telegraf.rs/Tanjug/RTS, Dragana Rakočević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.