RADE DRAINAC SE NIJE TAKO STVARNO ZVAO: Ovo je bilo PRAVO IME srpskog pesnika
Radojko Jovanović, Foto: Kurir

MALO KO TO ZNA

RADE DRAINAC SE NIJE TAKO STVARNO ZVAO: Ovo je bilo PRAVO IME srpskog pesnika

Da li ste znali kako se pesnik Rade Drainac stvarno znao?

Objavljeno:

Najznačajniji pesnik Toplice Radojko Jovanović (1899–1943), kako je bilo pravo ime Radeta Drainca, daleko prevazilazi granice Toplice, već spada u neobične pojave jugoslovenske i srpske kulture.

Drainac je u svoje vreme bio poznat više kao boem, pa je neophodno odgovoriti kako je jedan boem mogao da publikuje toliko mnogo tekstova o vrlo različitim problemima. On pripada generacijama koje su zbog izbijanja rata nastavile školovanje u Francuskoj. Imao je široke vidike. Iako je pripadao levičarskim krugovima, nije bio miljenik one levice koja je bila povezana s Moskvom kao Radovan Zogović, Velibor Gligorić itd., s kojima je bio u neprekidnim sukobima, koji su poprimali i karakter uličnih skandala. Posle Drugog svetskog rata oni su se našli u vlasti i bitno su uticali na to da se o Draincu dugo i ne govori, sve negde do šezdesetih godina 20. veka.

Pesnička lucidnost vodila ga je veoma smelim potezima. Predložio je Srbima, Bugarima i Rumunima najužu saradnju, uprkos teškim iskustvima i zločinima Bugara, naročito posle Topličkog ustanka 1917. godine. Te ideje imale su u navedenim zemljama i podršku, ali i brojne rezerve. Zasnovao je specifičnu književno-teorijsku koncepciju – hipnizam.

Protivnici Drainca dovodili su u pitanje sve kod Drainca, izražavajući sumnju kako je on mogao da bude dopisnik i ko je finansirao njegove aktivnosti. Zapažen je njegov intervju s austrijskim kancelarom Dolfusom, koga su ubrzo potom ubili austrijski nacisti, jer se našao na meti Hitlera i Musolinija kao i jugoslovenski kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.

Ideje o važnosti saradnje balkanskih naroda zbližile su ga i s najvećom ondašnjom bugarskom pesnikinjom Elizavetom Bagrjanom, koja se i sama izložila napadima bugarske nacionalističke javnosti.

Kontakt s Bagrjanom krunisan je i dirljivom ljubavnom vezom, koje se ona docnije rado sećala. A i sam Drainac, prema nekim svedočenjima, zamolio je jednog prijatelja da, ako preživi rat, prenese Bagrjanoj da su njegove poslednje reči bile „Liza, Liza”...

(Espreso/Politika/Dr Radomir Đorđević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.