PREMINULA ČUVENA JUGOSLOVENSKA PEVAČICA: Sve zemlje bivše Juge se opraštaju
Breda Kalef, Foto: PRINTSCREEN/RTS

TUŽNO

PREMINULA ČUVENA JUGOSLOVENSKA PEVAČICA: Sve zemlje bivše Juge se opraštaju

Breda je studije pevanja završila 1961. godine na Muzičkoj akademiji u Beogradu, u klasi Zlate Đunđenac

Objavljeno:

Proslavljena jugoslovenska operska pevačica i primadona opere u Beogradu, Breda Kalef, preminula je danas u 94. godini.

Vrhunac karijere je dostigla između 1960-ih i 1990-ih godina, u periodu još znanom kao "zlatno doba beogradske opere".

Breda Kalef je rođena 7. 12. 1930 godine u jevrejskoj porodici Avrama i Done Kalef. Pored redovne osnovne škole, pohađala je časove veronauke, na kojima je učila hebrejsko pismo, istoriju jevrejskog naroda i jevrejske verske i nacionalne pesme.

Pevanjem je aktivno počela da se bavi 1947. godine.

Breda je studije pevanja završila 1961. godine na Muzičkoj akademiji u Beogradu, u klasi Zlate Đunđenac. Tokom studija nastupala je na brojnim priredbama, koncertima i festivalima u organizaciji Konzervatorijuma i na drugim manifestacijama. Pevala je i na festivalima studenata muzičkih akademija SFR Jugoslavije.

Mecosopran Breda Kalef pevala je sa nekim od najvećih pevača druge polovine XX veka: Plasidom Domingom, Hose Karerasom, Đuzepe Di Stefanom, Lučanom Pavarotijem, Nikolajem Gedom. Rođena je na Dorćolu u Beogradu i veliki deo njene porodice zbog svog jevrejskog porekla stradao u Holokaustu, na stratištima Jajinci i Staro sajmište u Beogradu. Njeno ime, zajedno sa imenima Đurđevke Čakarević, Miroslava Čangalovića, Nikole Mitića, Biserke Cvejić, Radmile Bakočević i drugih vezuje se za, takozvani Zlatni vek Beogradske opere.

Breda Kalef pevala je na mnogim scena širom sveta, od Tel Avivske opere, gde je Evgenija Onjegina pevala na ivritu, preko najlepše opere na svetu u Odesi, do opera u Beču i Milanu.

U epizodi serije Socijalizam ili kapitalizam Redakcije dokumentarnog programa, između ostalog, govori o svom životu i karijeri, detinjstvu na Dorćolu, svojim gostovanjima u SSSR, prijateljstvu sa Plasidom Domingom i o svom braku sa Branislavom Banetom Simonovićem, arhitektom koji nije otišao na svoju diplomsku predstavu, ali koji je ostao upamćen po interpretacijama srpkih narodnih pesama.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.