POKLON KARTE ZA FILM REZ! KOJI JE OTVORIO KANSKI FESTIVAL
Film REZ!, Foto: Promo

promo

POKLON KARTE ZA FILM REZ! KOJI JE OTVORIO KANSKI FESTIVAL

Glavne uloge u horor komediji REZ! ostvarili su Romen Diris i Berenis Bežo koja je u privatnom životu inače supruga reditelja

Objavljeno: 15:50h

Espreso.rs poklanja svojim čitaocima 3x2 karte za film “REZ!”, i to za sutrašnju projekciju u 21:45h u mts Dvorani. Sve što je potrebno da uradite da biste osvojili karte je da budete brzi i javite nam se u inbox Facebook stranice Espreso.rs. Troje najbržih osvaja po dve karte.

U bioskope je stigla horor komedija REZ! za koju je sam reditelj izjavio da se radi o “Visoko konceptualnom delu katastrofalnog početka koji se vrlo brzo pretvara u nešto potpuno drugo te završava neočekivano. To je film koji se na početku predstavlja kao klasični film o zombijima, ali s vremenom evoluira u potpuno drugačiji žanr te nalikuje lažnom ‘filmu o snimanju filma’ ili nekoj komediji istovremeno dovodeći sve likove i kompletnu radnju do eksplozivnog kraja. Reč je o delu za koje će se publika u jednom trenutku zapitati šta je to što gleda, ali će ipak na kraju moći da kaže da film nije samo bio zabavan, već i inteligentan te da je ostavio dobro raspoloženje… Barem mu je to bila namjera.”

Film REZ
foto: Promo

Glavne uloge u horor komediji REZ! ostvarili su Romen Diris i Berenis Bežo koja je u privatnom životu inače supruga reditelja. Osim što je bio film otvarenja prošlogodišnjeg festivala u Kanu, REZ! je zanimljiv i po tome što su njegovih prvih 32. minuta filma snimljene praktično bez reza, u jednom kadru.

Šta o načinu snimanja, inspiraciji za film, glumačkoj i filmskoj ekipi i uopšte o vremenu provedenom na setu ima da kaže Aznavisijus, sledi u intervjuu.

Recite nam nešto o poreklu filma “Rez!”?

Dugo sam vremena želeo napisati komediju o snimanju filma. Otkad sam počeo da režiram svedočio sam mnogim humorističkim situacijama na setovima koja su ponekad ujedno bila neverovatna, urnebesna i dirljiva. Sviđa mi se taj temelj priče, filmski set, kojeg je najbolje opisati poput nekakvog mikro-sveta u kojem likovi učestalo otkrivaju sami sebe na spektakularan način. O ovom konceptu započeo sam razmišljati nakon što je započela prvi karantin tokom virusa Covid-19. Na papir sam stavljao crtice i beleške, te istovremeno počeo razvijati priču koja se bazirala na ideji jednog kadra. A tada sam, potpuno slučajno, razgovarao s Vincentom Maravalom kojem se jako svidela moja ideja i koji mi je otkrio da je njegova filmska kompanija upravo otkupila prava na japanski studentski film “One Cut of the Dead” iz 2017. godine, a koji je u potpunosti povezan s onime o čemu sam ja već pisao. Pogledao sam film i bio mi je jako dobar s brilijantnim strukturnim konceptom. Rekao sam Vincentu i Noemie Devide - koja je zapravo otkrila originalni film na jednom festivalu - da bih želeo snimiti rimejk. I tako je “Rez!” zapravo rimejk filma reditelja Shin’ichira Uede, a koji je pak adaptacija kazališnog komada “Ghost in the Box”.

Film REZ
foto: Promo

Volite li gledati filmove ispunjene krvlju, prvenstveno niskobudžetne horore, tzv. Z filmove?

Ne baš. U jednom trenutku svog života gledao sam dosta takvih filmova, jer sam smatrao da su smešni, ali ne bih se baš mogao nazvati njihovim obožavateljem. S druge strane, sviđa mi se ideja da reditelj snimi film bez obzira na sve, film s budžetom ili bez ikakvog budžeta. Ono što je u tom slučaju ionako najvažnije je sam proces snimanja, kreiranja. Takav pristup smatram ne samo hrabrim već, iznad svega, lepim. U ovom žanru, Tim Burtonov “Ed Wood” pravo je postignuće. Pored njega pogledao sam jako puno filmova i serijala sa zombijima te se vratio i Džordžu Romeru. Moj film nije baš film o zombijima, nije baš poput filma “Voz za Busan”.

“Rez!” je prvenstveno komedija.

Da, apsolutno. To je komedija, možda pomalo posebna, ali svejedno se radi o klasičnom humorističnom žanru. Bio sam vrlo srećan što sam se vratio komediji s ovim filmom baš kao i s filmovima “OSS 117” I “La Classe Americaine” čiji je jedini razlog postojanja taj da nasmeju gledaoce. Štoviše, u filmu “Rez!” postoji nekoliko tipova komedije, kompletno apsurdnih i onih sofisticiranih. U samoj strukturi filma postoji mešavina između tri dela filma, likova i situacija u kojima se oni nalaze. Pokušao sam snimiti bogat, darežljiv film u koji je uključen i gledalac. Uvek pokušavam napraviti filmove kojima će se publika nanovo vraćati pa se nadam da je “Rez!” takođe jedan od njih.

Recite nam nešto o glumačkoj postavi filma. Prvenstveno, o Romen Diris.

Romen Diris je glumac kojeg obožavam. On je jedan od onih glumaca koji je sve bolji što je stariji. Zgodan je, komičar i već sam dugo vremena želeo da radim sa njim. Vrlo je velikodušan. Njegov lik u filmu nije klovnovski, on je poprilično kompleksan, ali je okružen ljudima koji se teško uklapaju u društvo. Romen se ne trudi da bude smešan. Iz te perspektive meni je kao reditelju posao bio poprilično olakšan. To je bila prava saradnja A što je najbolje - prihvatio je ulogu u roku od 24 sata pa je i s te strane pravo zadovoljstvo imati entuzijastičnog glumca. Kad sam pojedinačno zvao glumce za nastup u filmu, svi su gotovo odmah rekli da žele u njemu nastupiti.

Film govori o porodici, ali je takođe i priča o pravoj porodici. Nešto poput meta filma.

Ovo je zbilja meta film (film o filmu). Moja supruga igra suprugu reditelja. Moja ćerka igra njenu ćerku. Sve je to povezano s temom filma, ali sam film je meta na nekoliko nivoa. Snimanje filma u filmu koji priča priču o snimanju filma koji je zapravo rimejk japanskog filma koji priča priču o rimejku japanskog filma; glumci glume glumce, scene se prikazuju iz nekoliko različitih uglova. Čak smo se nekoliko puta i mi sami izgubili tokom snimanja.

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.