GODIŠNJICA SMRTI NEDE ARNERIĆ: Jedna je od glumica sa NAJVIŠE ULOGA, na filmskom platnu pojavila se sa 15 GODINA
Neda Arnerić, Foto: Damir Dervišagić

sećanje

GODIŠNJICA SMRTI NEDE ARNERIĆ: Jedna je od glumica sa NAJVIŠE ULOGA, na filmskom platnu pojavila se sa 15 GODINA

Ostala je upamćena po mnogobrojnim ulogama, u koje je utkala život

Objavljeno:

Ona je ostavila dubok trag u svetu glume i stvaralaštva. Neda Arnerić je ime koje dugo i čvrsto drži svoje zasluženo mesto na velikom panou televizijskih i scenskih gromada domaće kinematografije.

Još sa svojih 15 godina pokazala se na platnima bioskopa i postala prva dečja filmska zvezda Jugoslavije. Govorila je kako joj slava nikada nije udarila o glavu, zahvaljujući njenim roditeljima koji su je podržavali u ostvarivanju snova, ali i starajući i o njenom obrazovanju i vaspitanju.

Neda Arnerić
foto: Printscreen/Facebook/Domaće Glumačke Legende

Upisala je 1968. godine Akademiju za pozorište, film, radio, i televiziju. Pokazala je ogromno interesovanje za istoriju umetnosti, pa ju je 1980. i završila na Filozofskom fakultetu u Beogradu, nakon čega je vodila sopstvenu galeriju "Atrijum" u Beogradu, koja je svoju priču završila raspadom Jugoslavije.

Više od 110 filmova i 40 pozorišnih predstava

Svoju svestranost nije štedela.

Neda Arneić je jedna od naših glumica sa najvećim brojem uloga. Igrala je u više od 40 pozorišnih predstava, snimila je više od 110 filmova.

Već kao trinaestogodišnja devojčica snimila je svoj prvi film „San“, čime je osvojila prvo reditelja Purišu Đorđevića, a onda i celu Jugoslaviju. Iako nijedan film nije kao prvena, Neda je ipak realizovala uloge koje su postale glavni pečati njene lepe karijere.

Neda Arnerić, Komemoracija Nedi Arnerić
foto: Emilija Jovanović

Počevši od uloge iz filma "Ko to tamo peva", zatim "Jutro","Višnja na Tašmajdanu", "Sumnjivo lice", "Policajac sa Petlovog brda", "Ptice koje ne polete","Nečista krv".... i još mnoge drige ubrajaju se u legendarne filmove naših prostora.

Uloge velike glumice Nede Arnerić

Na filmskom festivalu u Puli za svoju ulogu plivačice Delfine, u filmu „Ispravi se Delfina“, u režiji Aleksandra Đorđevića, nagrađena je Srebrnom arenom. Govorila je da joj je ta uloga jedna od najdražih jer je od malena volela plivanje, pa se dosta pronalazila u njoj.

Nedu prate mnogobrojne nagrade, ali od značajnijih za svoja ostvarenja na filmu dobila je "Plaketu Jugoslovenske kinoteke", kao i nagradu "Pavle Vuisić", koja se dodeljuje glumcu za životno delo.

Napustila nas je u svojoj 67. godini , ali "sedmu umetnost" i "daske koje život znače" dugo će nas još podsećati kako je plovila kroz živote uloga koje je obeležila.

(Espreso/Ona.rs/Marta Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.