STRAŠNE VESTI: Preminuo Rasel Benks
Rasel Benks, Foto: Thony BELIZAIRE / AFP / Profimedia

tuga

STRAŠNE VESTI: Preminuo Rasel Benks

Benks, profesor emeritus na Univerzitetu Prinston, umro je od raka u subotu u severnom delu Njujorka, rekao je njegov urednik Dan Halpern za „AP“, prenosi „Gardijan“

Objavljeno:

Rasel Benks, nagrađivani američki pisac poznat po romanima kao što su "Na ivici razuma" i "Slatka sutrašnjica", po kojima su snimljeni čuveni filmovi, umro je u 82. godini.

Benks, profesor emeritus na Univerzitetu Prinston, umro je od raka u subotu u severnom delu Njujorka, rekao je njegov urednik Dan Halpern za „AP“, prenosi „Gardijan“.

Rođen u Masačusetsu, odrastao u Nju Hempširu, Benks je bio naslednik pisaca iz 19. veka kao što su Natanijel Hotorn i Volt Vitmen, koji su težili visokoj umetnosti i dubokom razumevanju duha zemlje. Bio je sin vodoinstalatera koji je često pisao o porodicama radničke klase i onima koji su umrli, verujući i uhvaćeni u „neku vrstu ludila“ da se prošlost može izbrisati, i onima poput njega koji su pobegli i preživeli.

Benks je jedno vreme živeo na Floridi, a imao je dom i na Jamajci, ali je u suštini bio čovek sa severa, sa starim puritanskim osećanjem posledica. Sneg je često padao u njegovoj fikciji, bilo na zajednicu u severnom delu Njujorka koju je razdirala autobuska nesreća u „Slatka sutrašnjica“ („The Sweet Hereafter“) ili na očajnog, razvedenog policajca iz Nju Hempšira kojeg su uništile njegove paranoične fantazije u „Affliction“ („Na ivici razuma“).

„Cloudsplitter“ je bio njegov najambiciozniji roman, narativ od 750 stranica o Džonu Braunu i njegovoj neverovatnoj ideji da zemlju oslobodi ropstva. Priča mnogo prethodi piščevom životu, ali inspiracija je bila bukvalno blizu kuće. Naime, živeo je u blizini Braunovog groblja u Severnoj Elbi u Njujorku, i on bi prolazio dovoljno često da je Braun „postao neka vrsta sablasnog prisustva“, rekao je autor za „AP“ 1998.

Benks je bio Pulicerov finalista za ovaj roman 1999. godine, a bio je i 13 godina ranije za „Continental Drift“. Bio je i član Američke akademije umetnosti i književnosti. Dve njegove knjige su adaptirane u hvaljene filmove kasnih 1990-ih „Slatka sutrašnjica“, u režiji Atoma Egojana i sa Ijanom Holmom u glavnoj ulozi, i „Na ivici razuma“ reditelja Pola Šredera, koja je Džejmsu Koburnu donela Oskara za najboljeg sporednog glumca.

Novija Benksova dela uključuju zbirku priča „A Permanent Member of the Family“ i roman „Foregone“ iz 2021, u kojima se američki filmski reditelj koji je pobegao u Kanadu tokom rata u Vijetnamu, osvrće na svoju impulsivnu mladost – pozadinu koju Benks razume iznutra.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.