VELIKA TUGA! NAPUSTIO NAS JE MAJK HODŽIS
Majk Hodžis, Foto: DLD College London Youtube printscreen

TUGA

VELIKA TUGA! NAPUSTIO NAS JE MAJK HODŽIS

Doživeo je duboku starost

Objavljeno:

Britanski režiser Majk Hodžis, poznat po filmovima „Uhvati Kartera” (1971) i „Fleš Gordon” (1980), preminuo je u 91. godini, piše The Daili Mail.

Njegov rad je uključivao britanske gangsterske filmove, a svoj prvi veliki filmski uspeh postigao je sa filmom "Get Carter" sa Sir Michael Caineom u glavnoj ulozi.

Rođen je u Bristolu, a pre filmske karijere radio je kao računovođa i dve godine služio na minolovcu Kraljevske mornarice na severu Engleske.

Hodges je kasnije rekao da je na poslu bio svedok "užasnog siromaštva" koje je tada podstaklo osećaj besa koji je ugradio u film "Uhvatite Kartera". Krajem sedamdesetih planirao je da režira horor film Damien: Omen 2, ali je nakon incidenta u kojem je producent tokom žučne rasprave o budžetu izvukao napunjenu pušku, odustao od projekta.

Godine 1998. snimio je neo-noar film „Krupje” sa Klajvom Ovensom u glavnoj ulozi. U Velikoj Britaniji film je bio neuspešan, ali nakon što je počeo da se prikazuje u Sjedinjenim Američkim Državama, dobio je dobre kritike i postao svojevrsni kultni klasik.

Sa Ovensom je ponovo sarađivao pet godina kasnije na gangsterskom filmu „Spavaću kad umrem“.

Dugogodišnji prijatelj i glumac Malkolm Mekdauel nazvao ga je "jedinstvenim fenomenom" u britanskoj kinematografiji i izrazio žaljenje što mu je trebalo toliko vremena da stekne priznanje.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.