Preminuo Miroslav Jovanović
Foto: Printscreen/youtube

tuga

Preminuo Miroslav Jovanović

Timotijev je važio kao humanista koji je u okviru svog projekta "Mijenjao bih životnu priču" poklonio hiljadu knjiga deci kojima život nije naklonjen

Objavljeno: 17:12h

Miroslav Jovanović Timotijev, pesnik iz Bara, jedan od najistaknutijih predstavnika crnogorske savremene književnosti, esejista, književni kritičar i kolumnista, preminuo je u petak a danas je sahranjen.

Njegova prva pesma "Južno od mojih očiju" ugledala je svetlost dana u periodici "Čik". Dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja, a njegove pesme su prevođene na nekoliko stranih jezika i zastupljene u brojnim pesničkim antologijama.

Udruženje crnogorskih pisaca za decu i mlade, u maju ove godine dodelili su mu nagradu za životno delo.

Timotijev je važio kao humanista koji je u okviru svog projekta "Mijenjao bih životnu priču" poklonio hiljadu knjiga deci kojima život nije naklonjen.

"Prvi put sam rođen u Nikšiću, a drugi u Baru", govorio je Timotijev, i nikada se nije pitao što grad koji voli daje njemu, a on je svima dao mnogo. To ne čudi kada znamo da su njegova bogomolja, svetionik i Olimp bili knjiga, poezija, ljubav, blagost i toplina kojima je obasjavao svet, a korifeji, nad čijim delima se kao na izvorištu napajao, rastao, plemenio i brusio svoj jedinstveni duh, Lućijano Blage, Bela Hamvaš, Borhes, Prust, Vistan Hju Odn, Ezre Paund, Njegoš, Miljković… - pišu crnogrksi mediji, između ostalog o njemu.

Objavio je knjige poezije za odrasle "Plamteće saće", "Opet lože oblake", "Pustoš još peva", "Autopsija senke", "Laureat paučine", "Večnost i druge čežnje", "Šaptač u groblju – nove i izabrane pesme", i "Devet jezika ćutnje". Knjige poezije za decu su mu "Svetionik", "Kuća na oblaku", "Nacrtaj mi petak", "Papirne lađe – nove i izabrane pjesme za djecu", "Nacrtaj mi petok" na makedonskom jeziku i "Četiri sezama – bajke i bajkovite pjesme"

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.