EVO ODAKLE JE STVARNO ZORAN RADMILOVIĆ: Cela Srbija ga je volela, ali OVO niko NIJE ZNAO
ZORAN RADMILOVIĆ, Foto: Print Screen Youtube/ Oktobar film

DA LI STE VI ZNALI?

EVO ODAKLE JE STVARNO ZORAN RADMILOVIĆ: Cela Srbija ga je volela, ali OVO niko NIJE ZNAO

Niko nije ni slutio

Objavljeno: 11:15h

Zoran Radmilović je jedan od najboljih i najvoljenijih srpskih glumaca, kao i jedan od najvećih komičara sa ovih prostora.

Preminuo je 21. jula 1985. godine u Beogradu.

Privatni život

Zoranov otac Momčilo je bio sudija, a majka Ljubica domaćica. Imao je i mlađu sestru Miru. Njegov deda Rihard Lang je bio Nemac koji je u Srbiju došao da gradi železnicu. Tada se zaljubio u Stevku, prešao u pravoslavlje i uzeo ime Radmilo. Kada je Zoran krenuo u osnovnu školu, počeo je Drugi svetski rat i njegov otac je odveden u zarobljeništvo.

Zoran Radmilović
foto: Printscreen

Zato je osećao veliku odgovornost prema majci i sestri. Kada se otac vratio, Zoran se malo opustio. Počeo je da svira gitaru, bavio se sportom i više je izlazio sa društvom. Završio je gimnaziju i bio je član dramske sekcije koju je vodio Milan Srdoč. Kada se preselio u Beograd, nastavio je da se bavi glumom. Igrao je kod prve srpske pozorišne i filmske režiserke Soje Jovanović u KUD „Ivo Lola Ribar“.

Pošto je želeo da udovolji ocu, upisao je Pravni fakultet. Nakon dve godine je prešao na Arhitektonski fakultet koji je takođe napustio. Započeo je studije engleskog jezika na Filološkom fakultetu, ali je i od njih odustao i upisao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. U međuvremenu je služio vojsku, a diplomirao je 1963. godine u klasi profesora Mate Miloševića.

Nagrade i priznanja

1978. godine Zoranu je uručena Oktobarska nagrada grada Beograda za ulogu Molijera u istoimenom ostvarenju. Uloga Vuka Rsavca u predstavi „Beton i svici“ mu je donela Sterijinu nagradu. 1983. godine je dobio Dobričin prsten, nagradu koja se dodeljuje vrhunskim glumcima za životno delo. 1985. godine je, 20 dana pre nego što se upokojio, primio Sedmojulsku nagradu SR Jugoslavije. Od 1988. godine kompanija „Novosti“ dodeljuje Nagradu Zoran Radmilović za glumačku bravuru. Od 1990. godine pozorište u Zaječaru nosi ime i prezime ovog velikog glumca. 1993. godine je osnovana Fondacija koja organizuje festival „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru. Na tom festivalu dobitnicima se uručuje i nagrada „Zoranov brk“. 2000. godine „Večernje novosti“ su ga stavili na drugo mesto liste Najboljih srpskih glumaca i glumica XX veka. 2003. godine njegov lik se našao na poštanskoj markici Državne zajednice Srbije i Crne Gore. 2015. godine pisac Dušan Stojanović je napisao knjigu o Zoranu koja se zove „Život iza zavese“. U Zaječaru i Beogradu se nalaze ulice koje nose glumčevo ime i prezime, kao i njegovi spomenici. 2010. godine čelnici Ateljea 212 i opštine Vračar su postavili spomen ploču u Zoranovu čast na njegovoj kući u Beogradu. Ispred Ateljea 212 se nalazi njegova statua u ulozi kralja Ibija. Rođen je 11. maja 1933. godine u Zaječaru.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.