SAOPŠTENE NAJGORE VESTI: Umro POZNATI GLUMAC, TUGA
Glumac, Foto: Printscreen/Youtube/Serile Filmului Românesc

tužno

SAOPŠTENE NAJGORE VESTI: Umro POZNATI GLUMAC, TUGA

Glumio je u velikom broju filmova, serija i u predstavama

Objavljeno: 20:36h

Umro je poznati glumac.

Kolege se opraštaju od njega.

Najgore vesti je potvrdila njegova ćerka.

Glumio je u velikom broju filmova, serija i u predstavama.

Glumac
foto: Printscreen/Youtube/Serile Filmului Românesc

Glumac Konstantin Kodresku preminuo je u noći sa nedelje na ponedeljak, u 91. godini. Saopštenje je dala njegova ćerka. Umro je glumac, umro mi otac... Neka ga Bog čuva u desnoj ruci!!“, napisala je ona na Fejsbuku.

„Sada, kasno u noć, ili prerano na ovom tužnom početku dana, sa velikom tugom sam saznao za tvoj odlazak, moj dragi izuzetni umetnik Puju Kodresku. Uživao sam u našem prijateljstvu do poslednjeg dana tvog života i teško mi je da verujem da sam te izgubio...“, napisao je i Florin Pirsić na svojoj stranici na društvenim mrežama.

Konstantin Kodresku je bio glumac, reditelj, scenograf, rođen je 5. septembra 1931. godine u Hušiju, okrug Vaslui.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Serile Filmului Românesc

Glumac velike dubine, toplog, nepogrešivog glasa, ima plodnu karijeru u pozorištu i na filmu. Stvorio je uloge različite tipologije, od nacionalne i univerzalne dramaturgije, na nekoliko scena u zemlji, uključujući bukureštansko nacionalno pozorište, pozorište Nottara, Malo pozorište.

Ostvario je brojne uloge i u radio pozorištu. Reditelj i scenograf velike sugestivne snage, osećajnosti i stvaralačke mašte, postavio je predstave iz nacionalne i univerzalne dramaturgije: „Venecijanski čin” Kamila Petreskua (Državno pozorište Baja Mare), „Dolina sa leptirima” Josifa Nagiua i „Pasakaliju” Tita Popovića. (Dramatsko pozorište Brašov), „Braća Karamazovi” Dostojevskog, „Sud u noći” A. Valjeha, „Pensiunea Doamnei Olimpia” I.D. Šerban (u Narodnom pozorištu Targu Mureš), „Ko je moj muž“ Somerseta Moama (Galati Državno pozorište) i mnoge druge.

Glumac
foto: Printscreen/Youtube/Serile Filmului Românesc

Na filmu je debitovao ulogom u "Nepotii gornistului" (režija Dinu Negreanu, 1953) i nastavio sa "Rasare soarele" (1954), istog reditelja, zatim ulogom Gite u "La Moara cu noroc" , film Viktora Iliua izabran na Filmskom festivalu u Kanu 1957. Njegova filmografija uključuje i naslove kao što su "De-as fi Arap Alb" (režija Jon Popesku-Gopo, 1965), "Rascoala" (režija Mirčea Murešan, 1965) , "Mihai Viteazul (režija Sergiu Nicolaescu, 1970), "Haiducii lui Sapte cai" (režija Dinu Cocea, 1970), "Miraz princeze Ralu" (režija Dinu Cocea, 1971) i mnoge druge.

Glumac
foto: Printscreen/Youtube/Serile Filmului Românesc

Odličan nastavnik, vodio je generacije studenata u visokom umetničkom obrazovanju, u IATC Bukureštu, u Pozorišnom institutu u Targu-Murešu (1976-1989), a posle 1989. bio je profesor na Pozorišnom fakultetu Ekološkog univerziteta (od 1996) i na Pozorišnom fakultetu Univerziteta „Spiru Haret“ (od 2003), prema gore citiranom izvoru.

Godine 2007. dobio je titulu počasnog građanina opštine Targu Mureš. Konstantin Kodresku je 2009. objavio autobiografski roman, u dva toma, sugestivnog naslova „Šetnja kroz moj život“.

Glumac
foto: Printscreen/Youtube/Serile Filmului Românesc

Septembra 2016. godine u Metropolis teatru u Bukureštu održana je premijera hrišćanske predstave „Brancoveanu, Ivireanu, iubire de Biserica si nation“, uz izvanredno učešće Konstantina Kodreskua.

25. marta 2013. godine, tokom sedmog izdanja Gopo Avards Gala, dodeljena mu je Nagrada za celokupnu aktivnost. Bio je među ostarelim kulturnim ličnostima kojima je 15. januara 2018. odata počast u rumunskom Ateneumu na Dan nacionalne kulture.

Glumac
foto: Printscreen/Youtube/Serile Filmului Românesc

Ove godine, povodom Dana nacionalne kulture, Konstantina Kodreskua je predsednik Rumunije, gospodin Klaus Johanis, odlikovao Nacionalnim ordenom „Zvezda Rumunije” u činu Viteza.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.