EVO ŠTA SE DEŠAVA SA LAZAROM RISTOVSKIM: I to baš danas, AU!
Lazar Ristovski, Foto: Printscreen Instagram

lepe vesti

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA LAZAROM RISTOVSKIM: I to baš danas, AU!

Poznat razlog slavlja u kući poznatog glumca!

Objavljeno:

Lazar Ristovski je srpski je filmski, pozorišni i televizijski glumac.

Završio je Učiteljsku školu u Somboru, a glumu diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi Ognjenke Milićević, zajedno sa Bogdanom Diklićem, Snežanom Savić, Ljiljanom Stjepanović i Radošem Bajićem.

Odigrao je u pozorištu preko 4 hiljade predstava i snimio je u više od 50 filmova, većinom u glavnim ulogama.

Najpoznatije uloge u pozorištu su mu: Šekspirov „Hamlet“ u režiji oskarovca Jiržija Mencla na dubrovačkim letnjim igrama, Knjaz Nikola u predstavi „Dugo putovanje u Jevropu“, Stevana Koprivice, Amadeus u „Amadeusu“ Pitera Šefera u režiji Paola Mađelija, Bondova „Luda“ u režiji Slobodana Unkovskog, u Beogradskom Dramskom Pozorištu.

Igrao je u hitovima Zvezdara Teatra: “Mrešćenje šarana”, Ace Popovića, “Original falsifikata”, Radeta Radovanovića, “Mala”, Radoslava Pavlovića, “Urnebesna tragedija”, Dušana Kovačevića. Igrao je Molijerovog „Don Žuana“ , „Rucanteovu“ „Mušicu, Mara u “Mara Sad” u Pozorištu Dvorištu. Igrao je u predstavi „Venčanje“ Vitolda Gombroviča U Srpskom Narodnom Pozorištu u Novom Sadu, koju je režirao jedan od najboljih reditelja, Poljak, Jerži Jarocki.

Sjajne kreacije je ostvario u filmovima „Hajka" (1977), „Svetozar Marković“ (1981), „Igmanski marš“ (1983), „Tako se kalio čelik“ (1988), „Original falsifikata“ (1991), „Tito i ja“ (1992), „Podzemlje“ (1995), „Balkanska pravila“ (1997), „Bure baruta“ (1998), "Belo odelo" (1999), "Bumerang" (2001), „Mali svet“ (2003), „Pad u raj“ (2004), „San zimske noći“ (2004). „Sveti Georgije ubiva aždahu“ (2009), „Dnevnik mašinovođe" (2016) i „Kralj Petar Prvi - U slavu Srbije" (2018)

1 / 4 Foto: Printscreen, Instagram, lazarristovski

Igrao je i van granica Srbije: "Kralj Lopova" i "Druga žena“.

Okušao se i kao reditelj i producent filma „Belo odelo“. Posle toga je kao producent napravio 10 filmova. Kao reditelj i producent, snimao je i svoj drugi film „Beli lavovi“ 2011.

Napisao je i dva romana; „Belo odelo“ i „Kako sam dobio Oskara“.

Ristovski je rođen na današnji dan, 26. oktobra 1952. godine u Ravnom Selu. Danas proslavlja 70. rođendan. Njegov otac je doseljenik iz prilepskog sela Guđakovo, a majka iz Crne Gore.

Lazar Ristovski je vlasnik producentske kuće Zilion Film.

Publika pored malih ekrana prvi put ga je upoznala u filmu „Sinovi“ u režiji Slavoljuba Stefanovića, a po scenariju Marka Kovača. Ristovski je igrao manju ulogu, dok su glavne tumačili Mladen Andrejević, Nikola Kole Angelovski i Tihomir Arsić. Drama je premijerno prikazana 1975. godine na Radio Televiziji Beograd (RTB).

Po mišljenju mnogih, jednu od najboljih uloga ostvario je u drami „Original falsifikata“ u kojoj igra učitelja Pavla koji završava na Golom otoku. Film je režirao Dušan Kresoja, po scenariju Radeta Radovanovića, a zapažene uloge ostvarili su i Žarko Laušević, Snežana Bogdanović, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović i drugi.

Igrao je u Šekspirovom „Hamletu“ u režiji Jiržija Mencla (Jiří Menzel) na Dubrovačkim ljetnim igrama, kneza Nikolu u predstavi Stevana Koprivice „Dugo putvanje u Jevropu“, te Amadeusa u istoimenoj predstavi Paola Mađelija (Paolo Magelli) po komadu Pitera Šefera (Peter Shaffer).

Na sceni Beogradskog dramskog pozorišta koje je jedno vreme bilo njegova matična kuća glumio je u predstavi „Luda“ Slobodana Unkovskog. U „Zvezdara teatru“ igrao je u hitovima Ace Popovića „Mrešćenje šarana“, Radeta Radovanovića „Original falsifikata“, Radoslava Pavlovića „Mrešćenje šarana“, „Urnebesnoj tragediji“ Dušana Kovačevića i drugima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.