OTKRIVENA TAJNA O "ŽIKINOJ DINASTIJI" KOJA MOŽE DA PROMENI ČITAVU ISTORIJU: Ovo je PREVELIKI ŠOK ZA SVE
Foto: Printscreen

otkrivamo

OTKRIVENA TAJNA O "ŽIKINOJ DINASTIJI" KOJA MOŽE DA PROMENI ČITAVU ISTORIJU: Ovo je PREVELIKI ŠOK ZA SVE

"Lude godine" i "Žikina dinastija" su filmovi koji su obeležili mnoga detinjstva, ali i domaću kinematografiju

Objavljeno: 13:02h

Prijatelja Milana, koji je jedan od najomiljenijih likova "Žikine dinastije", igrao je legendarni glumac Marko Todorović.

Marko Todorović rođen je 2. juna 1929. godine, a njegove uloge, od kojih su najpoznatije u "Žikinoj dinastiji" i svih njegovih devet nastavaka, "Daleko je Sunce", "Odlazak ratnika, povratak maršala" i brojne druge, bile su nezavoravan deo detinjstva i rane mladosti velikog dela stanovništa bivše Juge.

Prijatelji Žika i Milan odlično su se privatno slagali, međutim, malo ko zna da je Todorović posle petog dela filma, poželeo da prekine snmanje, a glavni razloga je bio to što je Gidra bio prezauzet brojnim drugim projektima, te se čekao prvi slobodan termin.

- Gidra je te 1985. snimio sedam-osam filmova. Nije znao gde će pre, jer je igrao i neke predstave u pozorištu - ispričao je tvorac Ludih godina reditelj Zoran Čalić.

Prema Čalićevom svedočenju Todorović je rekao da i on ima druga posla i da ne glumi samo Gidra u filmu.

1 / 4 Foto: Printscreen

- Ranije sam planirao odmor i neću ga pomerati. Možete vi bez mene - citirao je Čavić reči Marka Todorovića, pa dodao:

- Njegova uloga je bila velika i nije dolazilo u obzir da snimamo bez Marka. Pokušao sam da ga odobrovoljim. Našli smo se nekoliko puta u kafani kako bih omekšao njegov stav. Na kraju smo snimili film koji je doživeo neverovatan uspeh kod publike. Gidra je znao za tu priču i često je podbadao Marka na snimanju. Inače, odlično su se slagali. Pripadali su različitim glumačkim stilovima, ali su na setu i van njega bili sjajna kombinacija - rekao je Čavić ranije.

Marka Torodovića mnogi pamte upravo po ulozi u "Žikinoj dinastiji", a pored toga ostao je upamćen i kao glumac koji je najviše puta igrao ulogu Josipa Broza Tita, te je u svojoj karijeri ovu čast imao čak 6 puta, u ostvarenjima: "Četrdeset osma - Zavera i izdaja", "Misija Majora Atentora", "Odlazak ratnika, povratak maršala", "Dani AVNOJ-a", "Užička republika" (1974. i 1976. godine).

Marko Todorović preminuo je 29. avgusta 2000. godine, a iza njega je ostala ćerka Svetlana Lana Todorović, koja je udata za glumca Zorana Cvijanovića.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.