DRAGAN BJELOGRLIĆ SVE PRIZNAO U OTVORENOM PISMU! Ovo je bio RAZLOG NAPADA NA ANTONIJEVIĆA, NASTAĆE HAOS
Foto: Printscreen

otkriveno

DRAGAN BJELOGRLIĆ SVE PRIZNAO U OTVORENOM PISMU! Ovo je bio RAZLOG NAPADA NA ANTONIJEVIĆA, NASTAĆE HAOS

Antonijević je u pismu istakao da ne podleže pritiscima ni obećanjima određenih grupa koje bi želele da utiču na njegov glas u komisiji i tvrdio da su mu se javljali i pokušavali "razni"

Objavljeno: 10:16h

Njih dvojica su u sukobu već nekoliko godina, a Antonijević je lane javno optužio Bjelogrlića da mu je 2016. godine nudio mito da bi podržao film "Jesen samuraja". Bjelogrlić je to demantovao.

Antonijević, inače predsednik Komisije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova Filmskog centra Srbije, januara prošle godine uputio je pismo Asocijaciji filmskih reditelja u kome je odgovorio na optužbe iznete na njegov račun na prethodno održanom sastanku Grupacije za kinematografiju, čiji je predsednik upravo Bjelogrlić.

- Neke kolege su spekulisale da zbog zauzetosti nisam čitao predložena scenarija dovodeći tako u sumnju moj profesionalni i moralni integritet bez ikakvih dokaza. Čitam sve, i to od prve do poslednje strane. Jer da ne čitam ko zna da li bi filmovi kao "Ajvar", "Šavovi", "Zlogonje" i mnogi drugi bez mog glasa u komisiji dobili podršku, ili bi se podela sredstava nastavila po starom običaju i to među nekolicinom proverenih "igrača" - naveo je tada Antonijević.

Antonijević je u pismu istakao da ne podleže pritiscima ni obećanjima određenih grupa koje bi želele da utiču na njegov glas u komisiji i tvrdio da su mu se javljali i pokušavali "razni".

Dragan Bjelogrlić
foto: Kurir

- Zato me posebno vređa kada neko poput Dragana Bjelogrlića uopšte ima hrabrosti da na sastanku takozvane Grupacije, čiji je predsednik, bilo kako komentariše i morališe o mom učešću u komisiji. Govorimo o čoveku koji mi je nudio mito za podršku filmu "Jesen samuraja". U slučaju dogovora bio je spreman da im se nametne kao koproducent i "pomogne" finansiranje filma koji sam i pre njegovog javljanja hteo da podržim svojim glasom, jer mi se mnogo dopadao "Mali Buda" i potencijal "Samuraja". Tako me je stavio u veoma nezgodnu situaciju. Hteo sam da obavestim Upravni odbor FCS, ali mi je bilo žao, jer bi to verovatno vodilo diskriminaciji "Samuraja", a možda i celog konkursa. A opet, ako se Bjelogrlić zaista uključi kao producent u "Samuraja", onda im sigurno ne bih mogao dati svoj glas, što ne bi bilo fer prema autorima. Zato sam odlučio da sačekam i bio sam u pravu. Kad je dobio negativan odgovor od mene, Bjelogrlić je ostavio "Samuraja" i odleteo da verovatno lešinari na nekom drugom mestu - napisao je tada Gaga Antonijević.

Antonijević je bio priložio i prepisku sa Bjelogrlićem iz 2016. godine, u kojoj se, između ostalog, navodi da bi u slučaju njihovog dogovora "moglo da se zaradi oko 100 soma, a možda i više".

Povodom ovih optužbi Dragan Bjelogrlić je tada dostavio odgovor redakciji “Blica”.

Evo šta je pisalo u njemu:

"Nikakvu prepisku takve vrste nisam vodio sa Predragom Antonijevićem, niti sam mu nudio mito. Kako je došlo do toga da se lažira mejl komunikacija od pre skoro četiri godine, utvrdiće se u sudskom postupku i pred nadležnim organima.

Zašto se ovaj gnusni napad na mene pojavio baš sada?

Dana 25. 12. 2019. godine održana je sednica Grupacije za kinematografiju, na čijem sam ja čelu, i svih strukovnih udruženja iz oblasti kinematografije. Ovom prilikom, a nakon razgovora sa Upravnim odborom Filmskog centra Srbije i predsednicom UO Jelenom Trivan, koji je održan u Privrednoj Komori Srbije, izglasano je nepoverenje predsednici UO Jeleni Trivan i celom UO FCS i doneta je odluka da se od članova UO zahteva da podnesu ostavke.

Taj zahtev formalno je poslat 8. 1. 2020. godine (dostavljam ga kao prilog ovom pismu). Istog dana kolega Predrag Antonijević dostavlja Asocijaciji reditelja izmišljenu prepisku sa početka 2016. godine, kojom optužuje mene za nuđenje mita Komisiji kojom on u tom trenutku predsedava, da bi se dodelila sredstva za snimanje jednog filma.

Predrag Gaga Antonijević
foto: RTV Pink printscreen

Postavlja se pitanje zašto Gaga Antonijević nije u skladu sa zakonskim obavezama prijavio nadležnim organima i UO FCS ovo moje navodno protivzakonito ponašanje u aprilu 2016. od kada datira izmišljeni mejl, nego čak četiri godine kasnije i to baš na dan kada se traži smena Jelene Trivan i UO FCS?

Da apsurd bude veći, Komisija FCS je dodelila sredstva filmu za koji sam navodno nudio mito. Šta više i moj film je dobio sredstva istom tom prilikom. Da li ovo znači da treba da očekujem novi mejl u kom mu nudim pare i za moj projekat za koji sam dobio podsticaje?

Više je nego očigledno da cela ova navodna afera ima za cilj da skrene pažnju sa činjenice da je celokupna filmska industrija ujedinjena te da je jednoglasno zahtevala smenu Jelene Trivan i celokupnog UO Filmskog centra Srbije. Jasno je da, već ustaljenim metodama ‘spinovanja‘, tema medija ne treba da bude zahtev za smenu Jelene Trivan i OU FCS-a, već moje navodne ‘koruptivne aktivnosti‘".

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.