OVO JE UZROK SMRTI PREDRAGA EJDUSA! Cela Jugoslavija ga je OPLAKIVALA, BIĆETE ZATEČENI
Predrag Ejdus, Foto: Dragan Kadić

sećanje

OVO JE UZROK SMRTI PREDRAGA EJDUSA! Cela Jugoslavija ga je OPLAKIVALA, BIĆETE ZATEČENI

Porodica mu je bila najveća podrška i oslonac kako u karijeri, tako i u privatnom životu

Objavljeno:

Predrag Ejdus bio je veliki glumac i profesor glume. Rođen je 24. jula 1947. godine u Beogradu gde je završio gimnaziju i diplomirao glumu.

Pripadao je srpskom i jevrejskom narodu jer mu je otac bio Jeverej, a majka srpkinja. On se rado izjašnjavao kao Jugosloven.

Glumački put

Gluma ga je opčinila još u gimnaziji i ostao joj je dosledan do kraja. Igrao je u pozorištima širom bivše Jugoslavije, a odmah po diplomiranju postao je član Drame Narodnog pozorišta i tu ostao sve do 1993. godine kada prelazi u Jugoslovensko dramsko pozorište.

2001. godine postaje vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti, a od 2006. i redovni profesor.

Bio je i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije od 1985. do 1989.

Odigrao je više od 150 dramskih uloga, snimio više od 50 filmova, serija i televizijskoh drama.

Proslavio se ulogom u pozorišnoj predstavi Šovinistička farsa na koju je i sam jako ponosan.

U jedom intervjuu dobio je pitanje da li je nekada naišao na momenat kada se pitao da li želi da napusti glumu. Tada je ispričao jednu veoma tešku životnu situaciju koja ga je tada bacila na razmišljanje.

- U jednom periodu života sam imao ozbiljnih zdravstvenih problema i bio sam u komi. Tog perioda se ne sećam, ali kada sam se probudio i shvatio da ću 95 posto ostati paralizovan, ali da ću biti živ, govorio sam: „Pa ništa. Predavaću studentima, uostalom, može da se glumi u kolicima“. Gluma me nije napuštala ni onda kada sam bio očajan. Tada sam razmišljao da je bolje da sam umro nego što sam nepokretan, ali ne zbog sebe, nego zbog porodice i tereta koji bih bio mojim najbližima. Srećom, nauka i odlični doktori su me i izvukli i jedan sam od retkih koji je uspeo da preživi tu bolest - rekao je Predrag za magazin Azra.

1 / 4 Foto: Dragan Kadić

Glumac je tada rekao da je nakon teških trenutaka počeo da brine o sebi.

- Stalne kontrole su bitne. Mi smo nacija koja prevenciji ne pridaje značaja. Onda nas odjednom snađe neka strašna bolest koju si mogao na vreme da otkriješ pomoću jednogodišnjih kontrola. Pratim svoje zdravlje i pokušavam da ne trošim sebe previše, ali opet i da se ne pazim preterano. Suština je da sačuvam zdravlje, ne da bih ostao živ, nego da bih mogao da igram.

Ni u jednom trenutku se tada nije razmišljao da ostavi glumu, ali pre više od četiri decenije kada je Predrag Ejdus ušao u svet glume, prema sopstvenom priznanju plašio se samo jedne stvari, da ga ni na platnu ni na daskama ne ukalupe u mlade ljubavnike i tako liše uloga velikih ljudi od čije ga je moći i snage oduvek podilazila kreativna jeza.

Porodica

Bio je oženjen Milicom Ejdus, arhitektom i scenografkinjom. Imaju ćerku Vanju, koja je krenula očevim stopama i takođe je glumica i sina Filipa koji je magistar političkih nauka.

Porodica mu je bila najveća podrška i oslonac kako u karijeri, tako i u privatnom životu. Sve trenutke su prolazili zajedno.

U mnogim intervjuima je naveo kako su mu oni pomogli u borbi protiv opake bolesti koja ga nikad nije sputavala da glumi jer, kako je on pričao, "glumac postoji samo dok igra".

Neki od filmova i serija u kom smo gledali ovog velikog glumca jesu:

  • Povratak otpisanih
  • Žeđ
  • Šovinistička farsa
  • Hajde da se volimo 2,3
  • Broz i ja
  • Ubistvo s predumišljajem
  • Pljačka Trećeg rajha
  • Ivkova slava
  • Stižu dolari 2
  • Ulica lipa
  • Nepobedivo srce
  • Šešir profesora Koste Vujića
  • Lud, zbunjen, normalan
  • Bela lađa
  • Na putu za Montevideo

Glumac je takođe, za života, osvojio i mnoštvo nagrada za glumačke poduhvate jer je nesumnjivo bio maher svog zanata.

Poznati srpski glumac preminuo je 28. septembra 2018. godine posle duže bolesti u 72. godini, a iza sebe je ostavio veliki broj kvalitetnih uloga, kako filmskih tako i pozorišnih.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.