UPRAVO JE SAOPŠTENO: Umro POZNATI GLUMAC, TUGA
Foto: Printscreen/Youtube/ Korinthostv. gr

crne vesti

UPRAVO JE SAOPŠTENO: Umro POZNATI GLUMAC, TUGA

Javnost je jako pogođena ovom vešću

Objavljeno:

Napustio nas je poznati legendarni glumac.

Porodica i najbliži se opraštaju od njega.

Javnost je jako pogođena ovom vešću.

Glumac
foto: Printscreen/Youtube/ Korinthostv. gr

Kostas Kazakos, istaknuti grčki glumac, reditelj i političar, preminuo je u Atini. Imao je osamdeset sedam godina.

Kazakos, rođen 29. maja 1935. godine u Pirgosu, Ilia, studirao je u Dramskoj školi "Theatro Technis" pod nadzorom Karolosa Kouna. Na sceni je debitovao 1957. godine i tada je sarađivao sa mnogim scenskim grupama. Takođe je igrao sporedne uloge u brojnim filmovima.

Međutim, njegov pravi iskorak dogodio se 1967. godine, kada mu je ponuđena glavna uloga u filmu Kontserto gia polybola (1967), pored slavne glumice Ceni Karezi.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Korinthostv. gr

Oženio se Karezi i par je ostao zajedno dvadeset četiri godine do njene smrti 1992. godine u šezdesetoj godini. Zajedno su glumili u brojnim filmovima, dobili sina i bili su voljeni i poštovani glumci.

Par se venčao 1968. samo godinu dana nakon što je grčka hunta uvela vojnu diktaturu.

Kazakos i Karezi su zauzeli stav protiv hunte u vreme kada su glumci, političari i umetnici koji su izražavali levičarska politička uverenja ili stvarali umetnička dela koja su bila u suprotnosti sa izuzetno društveno konzervativnom dogmom diktature mogli biti prognani, mučeni ili još gore.

Kazakosa i Karezija zatvorila je vojna hunta Par je zatvoren 1973. godine samo godinu dana pre pada hunte nakon što je izveo predstavu pod nazivom Naš džinovski cirkus, koja je satirirala diktaturu.

Glumac
foto: Printscreen/Youtube/ Korinthostv. gr

Pet godina nakon Karezijeve smrti, Kazakos se oženio glumicom Dženi Džoliju 1997. godine i imao troje dece. Par je imao i ćerku koja je umrla u junu 1999. godine, kada je imala osam meseci.

Nakon Karezijeve smrti, nastavio je scensku aktivnost; dobio je oduševljenje za svoj rad u Smrt prodavača Artura Milera.

Na grčkim parlamentarnim izborima 2007. godine izabran je u grčki parlament kao kandidat Komunističke partije Grčke. Ponovo je izabran 2009.

Godine 1957. debitovao je na sceni i nakon toga radio sa brojnim pozorišnim trupama. Imao je sporedne uloge u nekoliko filmova, ali je njegov veliki proboj došao 1967. godine, kada je dobio glavnu ulogu u filmu „Konserto gia Polivola“ (1967) sa Ceni Karezi u glavnoj ulozi.

Glumac
foto: Printscreen/Youtube/ Korinthostv. gr

Tokom svoje karijere, Kazakos je bio na istaknutim pozicijama, uključujući potpredsednika Helenskog centra Međunarodnog pozorišnog instituta, generalnog sekretara Panhelenske unije slobodnog teatra i predsednika Panhelenskog kulturnog pokreta. Istovremeno je bio jedan od osnivača Helenskog arapskog udruženja i član Komiteta za licenciranje glumačke profesije.

Dobio je Zlatni Apolo, glumačku nagradu Atinskog udruženja filmskih kritičara 1967. i prvu zlatnu nagradu Solunskog filmskog festivala 1973. za najbolju pozorišnu predstavu Lizistrata. Za ukupan doprinos nagrađen je i Nagradom Unije dramskih pisaca i kritičara.

Glumac
foto: Printscreen/Youtube/ Korinthostv. gr

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je saučešće porodici na društvenim mrežama.

„Bio sam tužan kada sam saznao za smrt Kostasa Kazakosa. Bujna i dinamična ličnost, stalno prisutna u umetnosti, ali i u javnom životu kao narodni poslanik; obojici će sada nedostajati njegov impozantan izgled i njegov karakterističan glas“, napisao je Micotakis na Tviteru.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.