UPRAVO JE JAVLJENO: Umrla POZNATA GLUMICA, TUGA
Foto: Printscreen/Youtube/Billy Morton

crne vesti

UPRAVO JE JAVLJENO: Umrla POZNATA GLUMICA, TUGA

Kolege se opraštaju od nje

Objavljeno: 15:53h

Napustila nas je velika glumica.

Porodica u velikoj žalosti.

Kolege se opraštaju od nje.

Glumica
foto: Printscreen/Youtube/Billy Morton

Preminula je Marša Hant, bistrooka starleta koja se istakla u filmovima kao što su Ove glamurozne devojke, Grodost i predrasude i Raw Deal pre nego što je njena karijera razorena lovom na komuniste koji je sveojvremeno pogodio Holivud. Imala je 104 godine.

Umrla je prirodnom smrću u utorak uveče u svom domu Šerman Ouks, gde je živela od 1946. godine, rekao je za The Hollywood Reporter Rodžer C. Memos - pisac i reditelj dokumentarnog filma Marsha Hunt’s Sweet Adversity.

Hant se takođe pojavila zajedno sa Miki Runijem u filmu Ljudska komedija (1943), nominovanom za Oskara, tokom perioda u kome je bila poznata kao „najmlađa holivudska glumica“.

Bivša manekenka koja je potpisala ugovor sa Paramount Pictures sa 17 godina, rođena u Čikagu, napravila je svoj prvi veliki korak u Holivudu kao koleginica Lane Tarner u filmu Ove glamurne devojke (1939) MGM-a.

Kao dragana Voltera Brenana u filmu Joe and Ethel Turp Call on the President (1939), Hant je "ostarila" od 16 do 65 godina na ekranu. Glumila je Meri Benet u filmu Gordost i predrasude (1940), a u klasiku Entonija Mana, noar filmu Raw Deal (1948), bila je dobra devojka pored Кler Trevor i Denisa O'Кifa.

Godinama kasnije, u Johnny Got His Gun (1971) - koji je napisao pisac sa crne liste Dalton Trumbo - Hant je glumila majku lika Timotija Botomsa.

Iako nikada nije postigla slavu nekih svojih kolega, Hant je bila ponosna na svoju karijeru, posebno na početku.

- Pre svoje 30. godine igrala sam četiri zrele uloge i bila sam najmlađa holivudska glumica... nema dve iste uloge - rekla je 2015.

Godine 1947. Hant i njen drugi suprug, scenarista Robert Presnel Mlađi, pridružili su se Odboru za Prvi amandman (organizaciju američkih liberalnih i levičarskih glumaca, filmadžija i umetnika, koja se suprotstavljala antikomunističkoj histeriji), koji je doveo u pitanje legalnost Кomiteta za neameričke aktivnosti Predstavničkog doma (HUAC) i njihovo nastojanje da izbaci komuniste iz industrije zabave.

Odbor, koji je uključivao i Hamfrija Bogarta, Loren Bekol, Denija Кeja, Džona Hjustona i druge holivudske liberale, iznajmio je avion za Vašington kako bi prisustvovao na saslušanjima HUAC i podržAo19 kreativaca koji su bili pod lupom.

Međutim, Bogart i drugi su brzo odstupili, rekavši da su ih komunisti prevarili i da je njihov put u Vašington bio nepromišljen. Iako je to pomoglo da se spasu njihove karijere, Hant se nije pokajala. U junu 1950. uvrštena je u redove Red Channels, desničarskog pamfleta u kojem su mnogi glumci, režiseri, scenaristi i drugi bili naklonjeni „subverzivnim“ ciljevima.

- Znate, nikad me nije interesovao komunizam - rekla je u intervjuu 2004.

- Bila sam veoma zainteresovana za svoju industriju, svoju zemlju i vladu. Ali bila sam šokirana ponašanjem moje vlade i njenim maltretiranjem moje industrije. I tako sam progovorila i protestovala kao i svi ostali na tom letu. Ali onda mi je rečeno, kada sam završila na crnoj listi, da sam bila liberal, a to je bilo loše. Rečeno mi je da se zapravo ne radi o komunizmu - to je bila stvar koja je sve plašila - već o kontroli i moći.

- Način na koji uspostavljate kontrolu je da navedete sve da se saglase sa onim što je ispravno u tom trenutku, šta god je prihvaćeno. Ne preispitujte ništa, ne govorite, nemate svoje ideje, ne smete nikada biti elokventni, i ako ikada budete nešto od toga, kontroverzni ste. I to je jednako loše, možda i gore, nego biti komunista. Što je još uvek bilo sasvim legalno, znate: Кomunistička partija je još uvek bila legalna u Americi, daje kandidate za javne funkcije. Ali izgubio bi karijeru, dobro ime, ušteđevinu, verovatno brak, prijatelje, da si bio komunista. Bilo je užasno, jednostavno užasno.

Njana priča je ispričana u filmu Marsha Hunt’s Sweet Adversity, objavljenom 2015.

(Espreso / THR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.