EVO KOJE JE PRAVO POREKLO EVE RAS! Uopšte nije kao što se čini, IZAŠLA ISTINA
Foto: Youtube

OTKRIVAMO

EVO KOJE JE PRAVO POREKLO EVE RAS! Uopšte nije kao što se čini, IZAŠLA ISTINA

Iako je njena prva ljubav oduvek bila slikarstvo, zavidnu karijeru ostvarila je prvenstveno kao glumica. Od 1963. godine kada se prvi put pojavila na filmskom platnu u filmu „Zemljaci“ Zdravka Randića do danas Eva je odigrala na stotine uloga u jugoslovenskim, mađarskim i srpskim filmovima

Objavljeno:

Eva Ras je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, slikarka i književnica. Rođena je 1. januara 1941. godine u Subotici. Živi i radi u Beogradu.

Iako je njena prva ljubav oduvek bila slikarstvo, zavidnu karijeru ostvarila je prvenstveno kao glumica. Od 1963. godine kada se prvi put pojavila na filmskom platnu u filmu „Zemljaci“ Zdravka Randića do danas Eva je odigrala na stotine uloga u jugoslovenskim, mađarskim i srpskim filmovima.

Glumila je u serijama „Vuk Karadžić“, „Bolji život“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“ i drugima. U ulozi književnice prvi put se pojavila 1972. godine sa knjigom „Nemoj da grakćeš za mnom na stepeništu da sam najlepši“. Od tada je napisala brojne romane, zbirke pripovetki, pesme i slično, za koje je dobijala prestižne nagrade, poput „Žensko pero“, „Kočićeva knjiga“, „Zlatni hit liber“ i drugih.

1 / 6 Foto: Dragan Kadić

Četiri njene knjige su prevedene na engleski, a jedna na mađarski jezik. Iako je svetsku slavu stekla kao glumica, Evina najveća ljubav bila je slikarstvo. Sticajem okolnosti nije uspela da upiše Likovnu akademiju, ali su je na glumi s oduševljenjem prihvatili.

Ipak, od kista nikada nije odustala. Naslikala je brojne slike poput „Monahinje Jefimije“. „Svetlosti severa“, „Ane Karenjine“, „Svetog Đorđa na plavom konju“ i drugih.

Odrastala je u predgrađu Subotice u patrijarhalnoj porodici. Njeno pravo ime je Eva Marija Balaš Stević.

Glumica je po nacionalnosti Mađarica jevrejskog porekla.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.