OVO JE PRAVA ISTINA O DINU MERLINU: Iza SVEGA se krije TUŽNA SUDBINA
Dino Merlin, Foto: Dragan Kadić

OTKRIJTE

OVO JE PRAVA ISTINA O DINU MERLINU: Iza SVEGA se krije TUŽNA SUDBINA

Usledili su albumi „Merlin“ (1987.), „Nešto lijepo treba da se desi“ (1989.) i „Peta strana svijeta“ (1990). To je ujedno njihov poslednji album

Objavljeno:

Edin Dervišhalidović, poznatiji kao Dino Merlin je bosanskohercegovački pevač i kantautor pop muzike. Rođen je 12. septembra 1962. godine u Sarajevu. Oženjen je Amelom Dervišhalidović sa kojom ima dvoje dece, ćerku Naidu i sina Hamzu. Živi i radi u Sarajevu. Karijera Muzičku karijeru Dino Merlin započeo je krajem 70-ih godina, kada je sa Mensurom Lutkicom osnovao bend „Dino“. Prvi nastup imali su u jednoj sarajevskoj kafani i tom prilikom izveli su pesmu „Kad bih bio bijelo dugme“.

1 / 5 Foto: Dragan Kadić

Nekoliko godina kasnije, ekipa se ponovo okupila, a 1983. nastaje grupa „Merlin“. Članovi benda su, osim Dine koji je pevao i pisao muziku i tekstove, bili i Amir Bjelanović – Tula (gitara), Enver Milišić – Mili (bas gitara), Mensur Lutkica (klavijature) i Džafer Saračević – Džaf (bubnjevi).

Bend je svoj debi doživeo 1984. godine na festivalu „Nove nade, nove snage“, a prvi album „Kokuzna vremena“ snimili su godinu dana kasnije. Naslovna pesma kao i „Ljubav nije paradajz“ odmah su se izdvojile.

Dino Merlin
foto: Printscreen/Youtube

Sledeće godine bend je objavio album „Teško meni sa tobom, a još teže bez tebe“. Ta 1986. godina bila je veoma uspešna za bend, a pesme „Lažu me“ i „Nek padaju ćuskije“ postale su veliki hitovi. Merlin iste godine napunio dvoranu Zetra.

Usledili su albumi „Merlin“ (1987.), „Nešto lijepo treba da se desi“ (1989.) i „Peta strana svijeta“ (1990). To je ujedno njihov poslednji album.

Početkom rata u BiH, 1992. godine poginuli su tadašnji članovi benda Aleksandar Aćimović i Mustafa Nurak –Bug. Dino je započeo samostalnu karijeru pod umetničkim imenom Dino Merlin. Privatni život Život sarajevskog muzičara prožet je usponima i padovima, a sve tužne i srećne trenutke utkao je u svoje pesme. Rođen je u siromašnoj porodici. Kao dete ostao je sam sa majkom, otac ih je napustio. O tom gubitku veoma retko govori, ali sam ističe kako je ocu oprostio, ali to što mu je uradio nikad neće zaboraviti.

Dino Merlin
foto: Printscreen/Youtube

Zbog siromaštva je vrlo rano počeo da radi teške fizičke poslove. Iako mu je ljubav bila gitara, hleb je zarađivao radeći u fabrici. Svirao je samo povremeno, sve do 1983. kada je osnovao bend “Merlin”.

Već četiri decenije je u srećnom braku sa suprugom Amelom sa kojom ima dvoje dece, ćerku Naidu i sina Hamzu. Ipak, njihova ljubavna priča nije imala srećan početak.

Naime, Amela je poticala iz bogate porodice, pa je veza između njih bila skoro nemoguća. Njeni roditelji nisu se slagali s odlukom da za životnog partnera izabere siromašnog zanatliju.

Dino Merlin
foto: Dragan Kadić

Međutim, sa samo 20 godina, Amela se tajno udala za Dinu i prešla da živi s njim i njegovom majkom. Na venčanju su samo bili kumovi. Roditelji šest meseci nisu hteli da je vide, a na kraju su popustili, pa muzičar često u šali ističe, da ga danas vole više nego što on to zaslužuje. U jednom od svojih intervjua muzičar je priznao da mu je podršku da se bavi muzikom pružao jedino njegov prijatelj i komšija, Alija Miladin kome je, nakon što je poginuo u ratu posvetio pesmu „Da te nije Alija“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.