NAJBOLJI DOMAĆI FILMOVI NA KURIR TELEVIZIJI: Danas "Protiv Kinga" i "Specijalno vaspitanje"
Filmovi, Foto: Promo

GLEDAJTE DANAS

NAJBOLJI DOMAĆI FILMOVI NA KURIR TELEVIZIJI: Danas "Protiv Kinga" i "Specijalno vaspitanje"

Ovog vikenda na Kurir televiziji imaćete priliku da pogledate domaće filmove „Protiv Kinga“ i „Specijalno vaspitanje“.

Objavljeno: 12:34h

Danas u 15.40 časova na Kurir televiziji emitovaće se film „Protiv Kinga“ iz 1974. godine. Popularni jugoslovenski film režirao je Dragovan Jovanović, dok su scenario pisali Gordan Mihić i Dušan Perković.

Deca malog grada skupljaju novac za čamac, koji im neprestano oduzima siledžija. King konstantno teroriše okolinu, stariji od njega zaziru, ali deca ga se plaše. U svojoj nemoći, deca jedinu nadu pronalaze u bolesnom skitnici, nekadašnjem bokseru. U njemu vide junaka svojih snova, zanose se pričama o nepoznatom i hrabrom čoveku koji bi mogao da pobedi, te mu pružaju utočište u nadi da će oporavljen izaći na dvoboj sa siledžijom. Iako je svestan da će tu bitku izgubiti, skitnica Roki prihvata borbu jer zna da će dobiti ljubav dečaka i poverenje sina koji se nalazi među njima.

Glavne uloge igraju Slobodan Perović, Boško Božin, Nenad Popović, Zoran Milenković, Eugen Verber, Rastko Tadić, Slavoljub Antić, Milan Bukovčić, Vladan Ćirković, Stojan Dečermić, Miodrag Radovanović, Dragoljub Gula Milosavljević, Stevan Minja, Branislav Ciga Milenković, Nadežda Vukićević, Laslo Pataki i mnogi drugi. Večeras od 22 časa na programu Kurir televizije je film „Specijalno vaspitanje“. Ovaj domaći film je prvo ostvarenje reditelja Gorana Markovića, a doneo mu je veliku popularnost, kao i brojna domaća i inostrana priznanja. Scenario potpisuju Miroslav Simić i Goran Marković. Film "Specijalno vaspitanje" je upečatljiva i verodostojna priča o štićenicima doma za maloletničku delikvenciju i njihovim vaspitačima.

Pera Antić zvani Trta je maloletni delikvent, živi sa majkom u velikom siromaštvu, a hranu i novac nabavlja krađom. Nakon hapšenja njegove majke, primoran je da dođe u Beograd, u popravni dom na prevaspitavanje. Tamo nailazi na haotično stanje, tuču i svakodnevna podmetanja štićenika doma. Kada u dom dođe novi vaspitač, Žarko Munižaba uvodi sasvim drugačije metode rada, koje podrazumevaju i fizičku silu. Iako vrlo često dolazi u sukob sa direktorom i psihologom, ne odustaje od svog prevaspitavanja, a ubrzo svojim metodama zadobija poverenje dece i donekle uspeva da sredi haotično stanje u domu. Njegova koncentracija posebno je okrenuta štićeniku Ljupčetu, koji od majčine smrti ne govori. Trta i Ljupče biće osumnjičeni da su ukrali novac iz stana Ljupčetove simpatije, a u strahu da budu nepravedno optuženi kradu automobil i ginu prilikom bega.

Film je snimljen 1976. godine, a premijerno je prikazan 1977. godine na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, gde je dobio niz nezvaničnih nagrada, dok je Ljubiša Samardžić, za ulogu miliconera Caneta, dobio Zlarnu arenu za mušku epizodnu ulogu.

Uloge tumače Slavko Štimac, Bekim Fehmiju, Aleksandar Berček, Ljubiša Samardžić, Milivoje Mića Tomić, Cvijeta Mesić, Branislav Lečić, Ratko Tankosić, Hasim Ugljanin, Olivera Ježina, Rade Marković, Jovan Janićijević Burduš, Slobodan Aligrudić, Radmila Savićević, Milka Lukić, Josif Tatić, Vladan Živković, Mirjana Blašković i drugi.

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.