TITO JE OVOM SRBINU ZABRANIO ULAZAK! Otkriven njegov identitet
Tito, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

TITO JE OVOM SRBINU ZABRANIO ULAZAK! Otkriven njegov identitet

Kad je postao glumac, producenti i menadžeri zahtevali su da promeni ime, jer su Amerikanci teško izgovarali "Mladen Sekulović"

Objavljeno: 14:25h

Čuveni glumac Karl Malden “Oskara” je dobio kao negativac u filmu “Džungla na asfaltu”. Te davne 1951. u tom filmu glumio je rame uz rame sa čuvenim Marlonom Brandom. Pored Oskara, Malden je dobio i nagradu za životno delo Američkog glumačkog udruženja koju mu je uručio Majkl Daglas 11. novembra 2004. godine. Ono što većina ljudi ne zna jeste da je Karl Malden zapravo – Srbin. Karl Malden rođen je 1912. godine kao Mladen Sekulović u državi Indijana gde su se između dva velika rata naselili došljaci iz Hercegovine. Njegov otac je Srbin iz Bileće, dok mu je majka češkog porekla. Oboje su kao imigranti došli u Indijanu, gde su se upoznali i zavoleli.

Kad je postao glumac, producenti i menadžeri zahtevali su da promeni ime, jer su Amerikanci teško izgovarali “Mladen Sekulović”. Na novo ime teško je pristao, ali je napravio kompromis sa scenaristima – u bar jednoj replici svih filmova u kojima je igrao moralo je da bude ubačeno prezime Sekulović.

1 / 5 Foto: Printscreen/YT/ YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

Stvorio je impozantnu karijeru dugu više od šest decenija. Bio je veliki filmski glumac, a igrao je i u pozorištu, pa se oprobao i kao reditelj. Igrao je sa najvećim glumcima sveta, a mnogi nisu krili da su upravo od Maldena naučili mnogo.

– Bio je moj mentor, obožavao sam čoveka – rekao je Majkl Daglas jednom prilikom.

Bio je prvi predsednik Američke filmske akademije u Holivudu i osnivač najveće umetničke biblioteke u SAD. Ono što je takođe obeležilo njegov život i javne nastupe jeste veliki patriotizam. Malden nikada nije zaboravio svoje poreklo, a svoju ljubav prema narodu iskazao je rečima:

– Srećan sam što sam rođen u srpskoj kući, što sam kršten u srpskoj crkvi, što je redovno posećujem, što pevam u srpskom horu i što mogu da kažem da sa Srbin.

Jednom prilikom je u obraćanju u Njujorku istakao svoje srpsko poreklo i zadovoljstvo što pripada tom narodu. To je naišlo na osudu komunističkih vlasti u Jugoslaviji koje su mu zabranile ulazak u zemlju i označili ga kao “nacionalistu”. Zabrana je skinuta tek kada je trebalo da dođe u Jugoslaviju na snimanje filma “Suton” početkom 80-ih prošlog veka i to tek nakon intervencije najviših predstavnika Jugoslavije i SAD.

Slavni holivudski glumac na samrti je imao samo jednu želju – da ponovo vidi Srbiju. Nažalost, nije mu se ispunila. Preminuo je u snu u 97. godini ne ostvarivši poslednju želju.

U Beogradu je u njegovu čast 2018. godine podignut spomenik.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.