IZA JEDNE OD ISTORIJSKIH PESAMA SE KRIJE JEZIVA STVAR: Desila se TRAGEDIJA, a onda... (VIDEO)
Simon i Garfunkel, Foto: Printscreen/Youtube

da se naježiš

IZA JEDNE OD ISTORIJSKIH PESAMA SE KRIJE JEZIVA STVAR: Desila se TRAGEDIJA, a onda... (VIDEO)

Art i Sendi su postali cimeri i najbolji prijatelji. Sa idealom mladosti, obećali su da će biti tu jedan za drugog bez obzira na sve.

Objavljeno:

Simon & Garfunkel su postali jedan od najomiljenijih muzičkih izvođača u istoriji. Dvojica diplomaca Kolumbije, od kojih je svaki na svoj način doprineo svetu i dalje su najbolji prijatelji. Art Garfankel je rekao da je, kada se sprijateljio sa Sendijem shvatio šta je pravi život.

Počelo je pre 62 godine, kada se Artur „Art“ Garfankel, jevrejski klinac iz Kvinsa, upisao na Univerzitet Kolumbija. Tokom brucošijade Art je upoznao studenta iz Bafala po imenu Sendi Grinberg i odmah su se zbližili zbog njihove zajedničke strasti prema književnosti i muzici. Art i Sendi su postali cimeri i najbolji prijatelji. Sa idealom mladosti, obećali su da će biti tu jedan za drugog bez obzira na sve.

Ubrzo nakon što je krenuo na koledž, Sendija je zadesila tragedija. Njegov vid je postao zamagljen i iako su mu lekari dijagnostikovali privremeni konjuktivitis, problem se pogoršavao. Konačno, nakon što je posetio specijaliste, Sendi je primio poražavajuću vest da mu teški glaukom uništava optičke nerve. Mladić sa tako svetlom budućnošću uskoro je mogao da bude potpuno slep.

Sendi je pao u duboku depresiju. Odustao je od svog sna da postane advokat i vratio se u Bafalo, gde je brinuo da li će biti teret za svoju porodicu koja je u finansijskim poteškoćama. Obuzet stidom i strahom, Sendi je prekinuo kontakt sa svojim starim prijateljima, odbijajući da odgovara na pisma ili uzvraća telefonske pozive. Onda se iznenada, na Sendijev šok, njegov drugar Art pojavio na ulaznim vratima. Nije hteo da dozvoli svom najboljem prijatelju da odustane od života, pa je kupio kartu i nenajavljeno odleteo u Bafalo. Art je ubedio Sendija da ponovo krene na koledž i obećao da će biti uz njega kako bi se uverio da ne padne - bukvalno ili figurativno.

Art je održao obećanje, verno je pratio Sendija oko kampusa i efikasno mu služio kao oči. Artu je bilo važno da Sendi iako uronjen u svet tame, nikada ne oseća usamljenost. Art je zapravo počeo da sebe naziva "Mrak" da bi pokazao svoju empatiju prema svom prijatelju. Govorio bi stvari poput: "Mrak će ti sada čitati." Art je organizovao svoj život kako bi imao vremena da pomogne Sendiju.

Jednog dana, Art je vodio Sendija kroz prepunu stanicu Grand Central kada je iznenada rekao da mora da ide i ostavio svog prijatelja samog i skamenjenog. Sendi se spotaknuo, naleteo na ljude i pao. Posle nekoliko paklenih sati, Sendi je konačno ušao u pravi voz. Nakon što je izašao iz stanice u 116. ulici, Sendi je naleteo na nekoga ko se brzo izvinio - i Sendi je odmah prepoznao Artov glas! Ispostavilo se da ga je njegov verni prijatelj pratio celim putem do kuće, brinući se da je bezbedan i dajući mu neprocenjivi dar nezavisnosti. Sendi je kasnije rekao: "Taj trenutak je bio iskra zbog koje sam živeo potpuno drugačijim životom, bez straha, bez sumnje. Zbog toga sam neizmerno zahvalan svom prijatelju."

Sendi je diplomirao na Kolumbiji, a zatim na Harvardu i Oksfordu. Oženio svoju srednjoškolsku ljubav i postao izuzetno uspešan preduzetnik i filantrop. Dok je bila na Oksfordu, Sendi je dobio poziv od Arta. Ovog puta Art je bio taj kome je bila potrebna pomoć. Oformio je folk rok duo sa svojim prijateljem iz srednje škole Polom Sajmonom i očajnički im je trebalo 400 dolara da snime svoj prvi album. Sandi i njegova supruga Sue imali su bukvalno 404 dolara na svom bankovnom računu, ali Sendi je bez oklevanja dao svom starom prijatelju ono što mu je trebalo.

rtov i Polov prvi album nije bio uspešan, ali je jedna od pesama, "The Sounds of Silence", postala hit broj 1 godinu dana kasnije. Pesma počinje na način na koji je Sandi uvek pozdravljao Arta. Simon & Garfunkel su postali jedan od najomiljenijih muzičkih izvođača u istoriji. Dvojica diplomaca Kolumbije, od kojih je svaki na svoj način doprineo svetu i dalje su najbolji prijatelji. Art Garfankel je rekao da je, kada se sprijateljio sa Sendijem shvatio šta je pravi život.

- Postao sam bolji momak u sopstvenim očima i počeo da uviđam ko sam – neko ko je podrška prijatelju - kazao je on.

Sendi sebe opisuje kao "najsrećnijeg čoveka na svetu".

Ovo je priča iz memoara Sendija Grinberga: "Hello darkness, my old friend…": Kako su smeli snovi i nepokolebivo prijateljstvo pretvorili slepilo jednog čoveka u izuzetnu viziju života.

(Espreso/NovaS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.