100 srpskih filmova iz 20. veka upravo je dobilo OGROMNO PRIZNANJE! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

počasni krug

100 srpskih filmova iz 20. veka upravo je dobilo OGROMNO PRIZNANJE! (VIDEO)

Izbor obuhvata ostvarenja snimljena od nastanka igranog filma kod nas, od 1911, do 1999. godine. To je prvi put da filmovi snimljeni posle 1945. bivaju proglašeni za kulturno dobro od velikog značaja
Objavljeno: 10:53h

Jugoslovenska kinoteka je prvi put od svog nastanka, u skladu sa ovlašćenjima i po Zakonu o kulturnim dobrima, proglasila 100 srpskih filmova 20. veka za kulturno dobro od velikog značaja.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Simbolično, na dan kada je održana prva filmska projekcija na svetu u pariskom "Gran kafeu", Jugoslovenska kinoteka je kao nacionalni filmski arhiv, ispunjavajući svoju zakonsku obavezu, saopštila rezultate inicijative za izbor najboljih srpskih dugometražnih igranih filmova 20. veka.

Lista filmova sačinjena je na osnovu glasova istaknutih teoretičara, profesora i kritičara. Kriterijumi su bili umetnički i estetski, a u obzir su došla ostvarenja snimljena od nastanka igranog filma kod nas od 1911. do 1999. godine.

- Do sada je Jugoslovenska kinoteka u dva navrata, 1980. i 1991. godine, predložila Ministarstvu za kulturu da određeni fond naših filmova koji se čuvaju u arhivu budu proglašeni za kulturno dobro od izuzetnog značaja. Međutim, ovo je prvi put da filmovi snimljeni nakon 1945. godine bivaju proglašeni za kulturno dobro od velikog značaja - istakao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.