SRPSKI GLUMAC KOJI JE IZGUBIO ŽIVOT POD REFLEKTORIMA: Dobio je MASIVAN IZLIV KRVI U MOZAK, spasa nije BILO (VIDEO)
Ljuba Moljac, Foto: Printscreen/Youtube/Sacuvano od zaborava

tužna sudbina

SRPSKI GLUMAC KOJI JE IZGUBIO ŽIVOT POD REFLEKTORIMA: Dobio je MASIVAN IZLIV KRVI U MOZAK, spasa nije BILO (VIDEO)

Njegova prva filmska uloga je bila satirična drama „Inspektor“ iz 1965. godine u kojoj je glavnu ulogu igrao Slobodan Perović, ali tek smo ga zapamatili u filmu “Kad budem mrtav i beo“, kada je igrao nesrećnog šljakera.

Objavljeno:

Jedan od najkarakterističnijih komičara svih vremena, Miodrag Antić, poznatiji kao Ljuba Moljac, umro je radeći ono što je voleo najviše, zabavljajući ljude. Dobio je masivan izliv krvi u mozak za vreme pozorišne predstave.

Njegova prva filmska uloga je bila satirična drama „Inspektor“ iz 1965. godine u kojoj je glavnu ulogu igrao Slobodan Perović, ali tek smo ga zapamatili u filmu “Kad budem mrtav i beo“, kada je igrao nesrećnog šljakera. Iako je Ljuba ostao zapažen, u ovom filmu slavu je stekao Dragan Nikolić.

Prva veća Ljubina uloga dodijeljena mu je u filmu iz 1967. godine Dušana Makavejeva „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“, ljubavna drama koja se smatra svojevrsnim remek – delom. Tada je glumio Miću poštara, mladića iz provincije koji ne bira devojku kojoj će se udvarati. Ovaj film je karakterističan po inovativnim asocijacijama i vizualnim metaforama kroz koje je predstavljena realnost u tadašnjem društvu. Nakon toga nastavlja sa saradnjom sa kultnim rediteljima kao i u velikim filmovima crnog talasa WR Misterije Orgzma i Zaseda.

Zamenio je Dragana Zarića u ulozi Lepog Caneta u filmu Burduš. U to vreme je Ljuba snimao veliki broj TV emisija kao što su razni zabavni, šou programi ili specijalne zabavne emisije. Poseban je bio po svojim komičnim solo nastupima koji su podsjećali na izvođenja američkih „stendap“ komičara. Nadimak Ljuba Moljac dobio je u mladosti za vreme izvođenja melodrame o patološki lažnom fudbaleru Ljubi Moljcu. Dobio je pozitivne kritike od publike, ali i nadimak koji mu je ostao za sva vremena.

Bio je prepoznatljiv po antologijskim monolozima koji su bili krcati psovkama, prostim vicevima, koji su se, u njegovo vrijeme, kupovali na kasetama, a onda presnimavali sa kasete na kasetu. Smatran je „kraljem kaseta“. Služio se uličnim vokabularom kako bi kroz sjajnu komiku prenosio aktuelne društvene događaje, posebnost muško-ženskih odnosa i slično.

Film u kome je glumio samog sebe je snimljen 1984. godine. Režiser ovog filma je bio Mića Milošević, dok je Ljuba ovom ulogom postao filmski junak. Postigao je uspjeh i slavu, ali su mu, u isto vrijeme, šou biznis i popularnost počeli smetati. U komediji iz 1985. godine „Ćao, inspektore“ opet je ostvario zapaženu ulogu seksualne konotacije, odnosno još jedna u nizu uloga koja ima naglašenu seksualnu notu. Igrao je u komedijama „Hajde da se volimo“ i „Tajne manastirske rakije“ koje su ostvarile izvanrednu popularnost.

Njegovi angažmani su bili neprestani. Ako nije snimao film ili seriju, a onda bi glumio u predstavama gostujući u mnogim gradivima. Pored svega, stigao je da napiše scenario po kome je 2004. godine snimljena komedija „Pljačka Trećeg Rajha“.

Oženio se nakon studija glume. Sa suprugom Nevenkom imao je dvoje dece, Nenada i Jelenu. Sa porodicom je živeo u Beogradu u skromnim uslovima, ali su zapamćeni kao vedra i jednostavna porodica.

Njegov zaštitni znak bio je veliki nos. Budući da je volio da zbija šale na sopstveni račun, nos mu je bio velika inspiracija. „Tri nosketara“ je predstava koja je označila turneju po celoj državi gde se, sa dvojicom svojih kolega, pokazao kao vrhunski komičar. Turneju nije završio, izgubio je život na sceni, pod svetlima reflektora.

Miodrag Andrić – Ljuba Moljac je umro na pozornici tokom izvođenja uloge u predstavi „Tri nosketara“ u Glini. Smrt je nastupila tokom obilnog izliva krvi u mozak. Hitno su ga prevezli u zagrebački klinički centar, ali mu nije bilo spasa. Umro je na vrhuncu svoje popularnosti. Na posljednju turneju se uputio sa još dva slavna glumca tog vremena, Milovanom Ilićem Minimaksom i Jovom Radovanovićem. Upravo se njima, na dan kada će umreti, Ljuba požalio na snažnu glavobolju. Međutim, nesnosne bolove je pripisao angini, od koje se nije skroz izliječio. U trenutku kada mu je pozlilo na sceni, publika je mislila da se on dobro uživio u svoju ulogu, naročito zbog toga što je u igranju uloga bio sklon improvizaciji. Umro je samo šest dana prije svog 46. rođendana.

(Espreso/Teatar)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.