SLAVNI OSKAROVAC 26. MAJA U BEOGRADU!
Nikola Pjovani, Foto: Profimedia

obradovaćete se

SLAVNI OSKAROVAC 26. MAJA U BEOGRADU!

Program nosi naziv MUZIKA JE OPASNA. Ovaj končertato organizuju Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Fondacijom „Musica per Roma“ i Zadužbinom Ilije M. Kolarca.

Objavljeno:

Oskarovac Nikola Pjovani sa svojim sekstetom prvi put pred beogradskom publikom priređuje pravi muzički spektakl u četvrtak, 26. maja u 20.00 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Program nosi naziv MUZIKA JE OPASNA. Ovaj končertato organizuju Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Fondacijom „Musica per Roma“ i Zadužbinom Ilije M. Kolarca.

Nikola Pjovani, slavni pijanista, dirigent i jedan od najcenjenijih italijanskih kompozitora filmske i pozorišne muzike, ovom prilikom nastupiće na klaviru i dirigovaće svojim sekstetom koji čine Marina Čezari, saksofon i klarinet, Paskvale Filasto, violončelo i gitara, Pjetro Pompei, bubnjevi i perkusije, Marko Lodo, kontrabas, i Serđo Kolikjo, klavijature i harmonika.

Sarađivao je sa najvećim italijanskim režiserima među kojima su Felini, koji se obratio Pjovaniju za svoja poslednja tri filma, Beninji, Belokjo, Moničeli, Tornatore, Dušan Makavejev, Bigas Luna, Džon Irvin, Filip Liore, Luis Sepulveda, i mnogi drugi. Muzika za film „Život je lep“ Roberta Beninjija donela mu je Oskara 1999. godine. Tokom svoje karijere tri puta dobija nagradu „David di Donatello“, četiri puta nagradu „Colonna Sonora“, tri puta „Nastro d’argento“, dve nagrade „Ciak d’or“, zatim „Globo d’Oro“ koji dodeljuje Udruženje stranih medija u Italiji i nagradu „Elsa Morante“.

Nikola Pjovani veliki deo svoje aktivnosti posvećuje filmu i pozorištu i opredeljuje se za njih sa podjednakom strašću: na početku se njegov rad prevashodno odnosio na film, ali sa godinama se, kako kaže, sve više prepuštao luksuzu da se posveti pozorišnoj muzici, do te mere da nastupi uživo ispunjavaju najveći deo njegovog vremena. Budući da je aktivan i kao autor pesama, sedamdesetih godina komponuje zajedno sa Fabricijom De Andreom „Non al denaro, non all’amore né al cielo“ i „Storia di un impiegato“.

Muzika je opasna“ je muzička priča koju pripovedaju instrumenti na sceni – klavir, kontrabas, perkusije, saksofon, klarinet, gitara, violončelo i harmonika. Kako bi istakao stanice ovog slobodnog muzičkog putovanja, Nikola Pjovani dočarava publici smisao razgranatih puteva koji su ga doveli do saradnje sa De Andreom, Felinijem, Manjijem, pozorišnim, filmskim, televizijskim rediteljima iz Španije, Francuske, Holandije, pevačima instrumentalistima, dok naizmenično interpretira komade koji do sada nisu izvođeni u pozorištu i nove verzije aranžmana poznatijih kompozicija, napisanih za ovu priliku.

U ovoj pozorišnoj priči reč doseže tamo gde muzika ne može, dok muzika vlada tamo gde reč ne zna i ne može da dospe. Video-snimci upotpunjuju muzičku priču slikama iz filmova, predstava i, pre svega, slikama koje su umetnici poput Manare posvetili muzičkom stvaralaštvu Nikole Pjovanija.

Karte su u prodaji po ceni od 1000 i 1200 RSD na blagajni Kolarčeve zadužbine i onlajn na sajtu kolarac.rs.

(Espreso/NovaS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.