OVAJ FILM O ŠEKULARCU JE BIO ZABRANJEN, SVE DO SADA: Evo gde će biti prikazan
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

USKORO NA EKRANIMA

OVAJ FILM O ŠEKULARCU JE BIO ZABRANJEN, SVE DO SADA: Evo gde će biti prikazan

Satirična komedija "Šeki snima, pazi se" bezrazložno je 1962. godine označna kao 'najgori film svih vremena', publika ju je bojkovala, dok su se vodeća pera tadašnje publicistike takmičila ko će je više ocrniti. Film je brzo povučen iz javnog prostora.

Objavljeno:

U zagrebačkoj Kinoteci, u sklopu programa ‘Umijeće neuspjeha’ premijerno će biti prikazana digitalno restaurirana verzija, svojevremeno zabranjenog filma "Šeki snima, pazi se" (1962.) reditelja Marijana Vajde.

Strukovni, državni i medijski aparat 1962. godine toliko se zahuktao u reakcijama na film Marijana Vajde "Šeki snima, pazi se“, da je reditelj izbačen iz Udruženja filmskih umetnika Srbije, pa je emigrirao u Nemačku.

Na ovu svojevrsnu godišnjicu, 60 godina od nastanka, "Šeki snima, pazi se" nije iznenada postao kanonski klasik, nego je ostao dokument vremena i razvoja lokalne kinematografije koji dobro mapira procvat jugoslavenske pop i 'selebriti' kulture, uz oslanjanje na produkcijski izrazito minimalni ambijent i nastupe tada vodećih muzičkih i sportskih zvezda. Glavnu ulogu tumači legendarni Dragoslav Šekularac Šeki, a pojavljuju se i pop-zvezde Lola Novaković, Zdenka Kovačiček,Tereza Kesovija, Sedmorica mladih...

Dragoslav Šekularac
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Zagrebački Jugoton sve je popratio na jednoj od prvih tematskih singlica koje su promovisale muziku iz filma. Scenario nestašno ubada i kritikuje tadašnju filmsku 'industriju', sprda se s idejom art-filma kojeg niko ne gleda i vrlo zdravo samoga sebe smatra novim filmskim pravcem kojeg naziva 'neo-diletantizam'. Ne čudi stoga što je baš filmska struka najviše nagazila Vajdu; upravo je ona bila u fokusu ismejavanja.

(Espreso/novaS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.