OVIH 7 GLUMACA HRABRO SU NOSILI BETMENOV KOSTIM: Samo je JEDAN najbolji, a evo i ZAŠTO (VIDEO)
Betmen, Foto: Printscreen/Youtube/ Movieclips Classic Trailers

večita diskusija

OVIH 7 GLUMACA HRABRO SU NOSILI BETMENOV KOSTIM: Samo je JEDAN najbolji, a evo i ZAŠTO (VIDEO)

Dodatni benzin na fanovsku vatru donela je vest o povratku Bena Afleka i Majkla Kitona u kostim Mračnog viteza u filmu „Flash“(2022.).

Objavljeno:

Trejler za „Betmen“ (2021) film sa Robertom Patinsonom u glavnoj ulozi ponovo je pokrenuo histeričnu lavinu tekstova i komentara o čoveku šišmišu na društvenim medijima.

Dodatni benzin na fanovsku vatru donela je vest o povratku Bena Afleka i Majkla Kitona u kostim Mračnog viteza u filmu „Flash“(2022.), pa se širom planete povela grozničava rasprava na račun Patinsonovog izbora, bespotrebnih poređenja sa “Sumrak” sagom, večnih diskusija na temu ko je najbolji Betmen, novih osuda na račun Bena Afleka i tako dalje…

Jednostavno, svaka generacija ima svoju omiljenu verziju heroja Gotama, od kemp nastupa Adama Vesta 60-tih preko neogotik vizija Tima Bartona u 90-im do ultraopasnog Kristijana Bejla u novom milenijumu i skoro svaka ima svog apsolutnog favorita.

Povodom vesti da najveća holivudska zvezda mlađe generacije oblači čuveni kostim, koji je nekome doneo slavu i uspeh, dok je drugima doneo beskrajnu paljbu negativnih kritika, uzeli smo na sebe zastrašujući zadatak rangiranja svakog glumaca iz igranih filmova o Mračnom vitezu iz Gotam Sitija.

Ova lista ima sedam probranih imena, novom Mračnom vitezu želimo puno sreće.

07. Džordž Kluni – „Batman and Robin“( 1997)

Možemo mi pljuvati nesrećnog Afleka koliko hoćemo za njegove role Betmena, ali u poređenju sa tragikomičnim PVC bradavacima Džordža Klunija u hiperstilizovanoj šarenoj kič erotskoj viziji pokojnog Džoela Šumahera prikazanoj u ubedljivo najgorem filmu na ovu temu „Batman and Robin”, unapred linčovani Ben ipak je pružio krajnje pristojan nastup.

Šta je Kluniju trebalo da prihvati ovu ulogu, nije jasno nikom, uključujući i njega samog, pošto se javno izjasnio da mu je ovo jedina rola u karijeri koje se danas stidi. Kada to kaže čovek koji je glumio u filmu pod imenom „Return of the Killer Tomatoes!“, onda oko toga nema pogovora.

6. Robert Laveri – „Batman & Robin” (1949)

Robert Laveri, zapravo nije bio prvi glumac koji je Betmena prikazao na velikom platnu, ta čast pripala je Luisu Vilsonu. Međutim, Laverijev nastup u serijalu kratkih filmova “Batman & Robin” iz 1949. godine drži se mnoge bolje nego nastup njegovog prethodnika šest godina ranije.

Moderne animirane verzije za serijal „Batman & Robin“ vratili su i njegovog Betmena na zasluženo mesto u istoriji ovog pop fenomena. Možda danas njegova verzija deluje naivno i skromno, ali treba priznati da se ona nije desila, teško da bi ovaj superheroj dogurao do devete decenije postojanja.

05. Adam Vest- „Batman“ (1966)

Nastup Adama Vesta u filmu „Batman“ iz 1966. godine, a potom i istoimenoj televizijskoj seriji, iskreno rečeno najvreddniji je po legendarnoj muzičkoj temi gitariste Linka Wraya.

Ipak i njegova treš kemp humoristička verzija Betmena sačuvala je ovog junaka u svesti publike tokom 60-ih i 70-ih, iako je praćena jasnom podelom kod fanova od totalne ljubavi do totalnog neprihvatanja.

Bez obzira na to u koji deo spadate, njegov pomalo bizarni humor sa sve animiranim povicima “Biff! Bang! Pow!” tokom scena borbe decenijama je uticao na ljubitelje stripa uz ogromnu kult bazu fanova serije, među kojima je izgleda nažalost bio i Džoel Šumaher.

04. Val Kilmer- „Batman Forever“(1995)

Val Kilmer imao je nezahvalan zadatak zamene Majkla Kitona u filmu „Batman Forever“, koji nije ni blizu Bartonovim filmovima, ali nije ni totalna katastrofa poput njegovog nastavka. Kilmer je nažalost u ovu ulogu uskočio na vrhuncu svoje Holivudske slave, ali i na vrhuncu svog ogromnog ega, zbog čega je konstatno dolazio u sukob sa svima na setu i zbog čega je na kraju sabotirao sopstvenu obećavajuću karijeru.

Njegova rola Betmena bila je solidna, njegov nastup kao Brus Vejn bio je još bolji, a generalno gledano sigurno nije tako loš kao Kluni u ostvarenju „Batman & Robin“.

Iako je na kraju Kilmerova uloga bila ugušena baroknim ludilom Šumaherove vizije, tako da se neminovno postavlja pitanje kako bi njegov Betmen izgledao sa drugim, da ne kažemo boljim režiserom.

03. Ben Aflek- „Batman v Superman: Dawn of Justice“(2016.) & „Ligue Justice“(2017.)

Uprkos predvidljivom otrovnom internet dočeku na vest da oblači čuveni kostim heroja Gotama, holivudskom superstaru Benu Afleku se mora priznati hrabrost za ovu odluku. Posebno kada se uzme u obzir da je došla u fazi vrlo gadnih privatnih problema sa alkoholom, bolnim razvodom i lošim kritikama za još jednu superherojsku rolu u Dardevilu.

Ipak, ruku na srce, ova tvrdoglava upornost imala je i pozitivnih strana, njegova nabildovana i opsesivna vizija Betmena iz filma „Batman v Superman: Dawn of Justice“ u režiji Zaka Snajdera, bila je najviše na tragu nezadovoljnog i osvetničkog Betmena iz stripa “Povratak mračnog viteza” velikog Franka Millera.

Aflek je pokazao i zabavniju i humaniju stranu svog lika u mnogo slabijem filmu „Liga pravde“ iz 2017. godine (možda stvar donekle spasi dolazeća verzija Zack Snyder’s Justice League ) ali bez obzira na sve čini se da Aflek nikada neće službeno dočekati svoj solo Betmen film, posebno nakon vesti o ulozi Roberta Patinsona kao novog zaštitnika Gotama, već će ostati osuđen na sporedne role.

02. Majkl Kiton- “Batman” (1989.) & “Batman Returns”(1992.)

Internet trolovi koji se utrkuju u osudama izbora gore pomenutog Patinsona za Betmena trebaju se setiti da je Majkl Kiton prošao sličan tretman kada je glumac poznat po komedijama obukao čuveni crni kostim. Danas je njegov nastup po mnogima najbolji Betmen na filmu, jer je po svemu sudeći režiser Tim Barton video u njemu nešto što publika nije.

Nošen Bartonovom mračnom gotik vizijom usamljenog zaštitinika, Kiton je lik Betmena izveo iz sveta detinjastog heroja u helankama i dao mu kroz svoja dva filma preko neophodnu dozu mraka i ludila kakvu DC-ev supeheroj izvorno zaslužuje. Poseban plus po žene imala je i ona neodoljiva rupica na bradi, koja ga je nakon prvog Betmena pretvorila u veliku holivudsku zvezdu.

Njegov taktičan pristup liku, koji je oscilirao između vrlo krajnje ozbiljnog i apsolutno otkačenog (jer kako drugačije odglumiti čoveka u odelu šišmiša i crnom plaštu?, elegantno je udahnuo novi život u franšizu koja je otvorila novi put brojnim filmovima na ovu tematiku.

Kako je to sve izgledalo i kakve je posledice ostavilo na samog glumca imali smo priliku pogledati nekih dvadesetak godina u remek-delu „Birdman“.

01. Kristijan Bejl- “Dark Knight”trilogy (2002-2012)

Sviđalo se to nekom ili ne, rola Kristijana Bejla u filmovima Kristofera Nolana „Batman Begins“(2005), „The Dark Knight“ (2008) i “The Dark Knight Rises” (2012) i dalje je ubjedljivo najbolja verzija filmskog Betmena.

Nolanova kombinacija vizuelno spektakularne vizije i inteligentne mračne priče o osvetniku na tankoj granici ludila i pravde kroz ubedljiv Bejlov nastup ne da je pokrenula novu eru DC heroja, već je menjao sve uobičajne postavke filmova o superherojima.

Nakon fenomenalnog uspeha filmadžije se masovno okreću mrzovoljnim i realnim pričama o maskiranim junacima, a Bejl je pokazao da se dobar glumac može biti pod glomaznom gumenom maskom, bez projektovanih dramskih uloga za koje se mora smršati ili debljati 20 kilograma ili poružniti crte lica.

Njegov junak je složen i kompleksan lik, koji zna kada treba zaboraviti razum i prepustiti se životinjskim instiktima, a bez obzira što je Nolanova vizija bila ključna, to ne bi bilo moguće bez Bejlovog distorziranog glasa, prodornog pogleda i fizičke glume koji su njegov kostim i plašt postavili na mjesto večnih simbola moderne pop kulture.

Njegov Betmen nije bio nalik ni jednom drugom, ni prethodnim ulogama, niti strip verzijama, iako je imao reference na mnogo mitoloških tačaka ovog suuperheroja, glumačkim talentom i sirovom izvedbom postao je samo njegov.

Blistav utisak nije mogao pokvariti ni Nolanov scenaristički pretenciozni fijasko u trećem nastavku, niti Hit Ledžerova krađa uloge glavne vedete sa nezaboravnom Džokerovom rolom u drugom filmu.

(Espreso/CDM.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.