MONA LIZA SE OSMEHUJE ZBOG TRUDNOĆE? Isplivale nikad poznate TAJNE čuvenog umetničkog dela (FOTO)
Foto: Profimedia

KO BI REKAO...

MONA LIZA SE OSMEHUJE ZBOG TRUDNOĆE? Isplivale nikad poznate TAJNE čuvenog umetničkog dela (FOTO)

Mona Liza je najpoznatije delo Leonarda da Vinčija, ali verovatno i najpoznatije umetničko delo na svetu.

Objavljeno: 13:53h

Misteriozan osmeh i fascinantnost učinili su slavnu "Mona Lisu" jednom od najslavnijih i najčuvenijih žena u istoriji sveta ali i slika u slikarskoj umetnosti. Leonardo da Vinči italijanski slikar, arhitekta, izumitelj, kipar, mislilac, matematičar, inženjer i autor portret "Mona Lize" učinio najpoznatijom slikom - portretom na svetu Pre dva dana 15. aprila 1452. godine gotovo pre 564. godine na svet došao najveći genij renesanse Leonardo da Vinči zbog toga vam predstavljamo 14. zanimljivosti vezanih za slavnu Mona Lizu..

1. Ako niste znali, Mona Lisa nije ime žene sa slike. Na slici je portret Lise Gherardini čiji je bogati suprug Frančesko Del Đokondo naručio njen portret, a manje poznato ime slike je La Gioconda ( Đokonda). Naziv Mona Lisa (ili Monna Lisa kako je zovu Talijani) prevodi se kao 'My Lady Lisa' ('Moja dama Lisa'). 2. Napoleon je bio zaljubljen u Mona Lisu, a zatim i u njenog potomka. Slika Mona Lise jedno vreme visila je u spavaćoj sobi francuskog cara, a po pričama i legendi Napoleon sate provodio zureći u sliku diveći se lepoti Mona Lise. Tvrdi se da se Napoleon zbog svoje fascinacije slikom čak i zaljubio u lepu Italijanku Terezu Guadagni koja je bila potomak Lise Gherardini. 3. Slika Mona Lise iznenađujuće je mala. Uticaj Mone Lise na kulturu je ogroman, ali slika je puno manja nego što je mnogi zamišljaju. Dimenzije ovog ulja na drvetu su 76,8 x 53 santimetra, a teži osam kilograma.

4. Sumnja se da je Mona Liza u trenutku kada je nastajala slika bila u blagoslovenom stanju i da se zbog toga osmehuje misteriozno. Naučinici su to povezali zbog njenih otečenih prstiju na rukama. Ipak, to su samo nagađanja.

Mona Liza
foto: Wikimedia

5. Obrve Mona Lize tema su rasprava. Postojale su tvrdnje da Mona Lisa nema obrve jer su pripadnice visokog staleža u to doba pomodno skrivale ili uklanjale obrve. Drugi su tvrdili da je nepostojanje obrve dokaz da je reč o nedovršenom remek-delu. Međutim, detaljnim digitalnim skeniranjem slike 2007. godine otkriveno je da je da Vinči naslikao Mona Lisi obrve i trepavice, ali su s vremenom izbledele i bile 'žrtva' restauracija tokom prošlih vekova 6. Kada je portret "Mona Lize"prvi put izložen u javnosti u Louvreu davne 1815. godine hipnotizirao je mnoštvo muškaraca koji su slici donosili cveće te joj pisali pesme i strastvena pisma. Hrlili su u Luvrn kako bi zurili u njene bistre i vatrene oči. Mona Lisa čak ima svoju elektrtonsku poštu u kojoj se čuvaju brojna ljubavna pisma koja i danas prima. 7. Muškarci su umrli zbog ljubavi prema Mona Lisi. Umetnik Luc Maspero bacio se s četvrtog sprata pariškog hotela 1852. godine, a u oproštajnoj poruci napisao je: 'Godinama sam se očajnički borio s njenim osmehom. Radije ću umreti.' Godine 1910. jedan obožavaoc stao je ispred slike i ubio se vatrenim oružjem. 8. Mona Lisa je doslovno neprocjenjiva. Slika je 1960. godine krenula na turneju za koju je vrednost njenog osiguranja bila procenjena na 100 miliona dolara. Ali polisa osiguranja nikada nije izvađena jer su premije osiguranje bile više od troškova najbolje agencije za zašittu.

9. Nakon izbijanja Drugog svetskog rata, kustosi Luvra su sakrili Mona Lizu 1940. bojeći se da bi je nemački nacisti mogli prisvojiti za muzej koji je Herman Gering planirao da otvori u Lincu. Slika je ponovo javno izložena tek oktobra 1947.godine 10. Slika Mona Lize je smeštena u posebnu (njenu) sobu u Louvreu u kojoj se konstantno meri kontroliše temperatura kako bi u svakom trenutku bila u idealnim uslovima. Slika se nalazi iza stakla otpornog na metke kako bi se sprečila bilo kakva oštećenja ili pokušaji krađe.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.