SVI STE GA ZNALI IZ FILMA "KUM", A KADA ČUJETE KOLIKO JE IMAO ŽENA, ONESVESTIĆETE SE: Brojka je dvocifrena (FOTO)
Marlon Brando, Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection, Printscreen

misteriozni lepotan

SVI STE GA ZNALI IZ FILMA "KUM", A KADA ČUJETE KOLIKO JE IMAO ŽENA, ONESVESTIĆETE SE: Brojka je dvocifrena (FOTO)

Za ulogu u ovom klasiku kinematografije dobio je i prestižnu nagradu Oskar, 1973. godine. Oskara nije želeo da prihvati, i to je samo jedan u nizu skandala koji se vezuju za život velikog Branda.

Objavljeno: 11:26h

Holivudska legenda Marlon Brando ostao je upamćen kao jedan od najvećih glumaca u istoriji filmske industrije, a ceo svet će ga zasigurno pamtiti po ulozi mafijaškog bosa Vita Korleonea u filmu ,,Kum”.

Za ulogu u ovom klasiku kinematografije dobio je i prestižnu nagradu Oskar, 1973. godine. Oskara nije želeo da prihvati, i to je samo jedan u nizu skandala koji se vezuju za život velikog Branda.

Marlon Brando
foto: Profimedia

Marlon Brando potiče iz Nebraske, gde je odrastao sa majkom, ocem i dve sestre. Njegov otac, Marlon Brando stariji bio je proizvođač pesticida, a majka Doroti Penbejker Brando,takođe glumica, za svoje vreme vrlo neobična i nekonvencionalna žena- nosila je pantalone, pušila i mnogo pila. Međutim, glumac je uvek isticao kako je njegov odnos sa majkom bio veoma blizak, dok je sa ocem imao složen i komplikovan odnos:

– Iako sam po njemu dobio ime, nikad nisam uspeo da privučem njegovu pažnju, nije bio srećan ni s jednim mojim izborom, uvek mi je ponavljao da ništa neću postići u životu i da nisam sposoban da učinim ništa vredno pažnje – napisao je Brando u svojoj biografiji.

Marlon Brando
foto: Profimedia

Jedna od dve sestre krenula je glumačkim stopama svoje majke i otišla u Njujork. Brando joj se, nakon neuspešnih pokušaja oca da ga zadrži u vojnoj školi, pridružuje nekoliko godina kasnije.

Svoju prvu ulogu ostvario je u filmu ,,Ljudi” 1950.godine, tumačeći lik ratnog veterana paraplegičara. Da bi se što bolje pripremio za ulogu, proveo je mesec dana u vojnoj bolnici među ratnim invalidima. Brando će vremenom usavršiti i postaviti standarde metodske glume i pomeriti još jednu granicu Holivuda.

Plodne godine za njegovu filmsku karijeru bile su 50-te, kada je dobio prvu nominacije za Oskara, za ulogu u filmu “Tramvaj zvan čežnja”, i onda još tri nominacije za redom i to za film “Viva Zapata” i “Julije Cezar”, da bi 1954. i dobio Oskara za film “Na dokovima Njujorka”. Tri godine kasnije opet je nominovan za ulogu u filmu “Sayonara”.

Veliki povratak Marlona Branda i još jedno priznanje Akademije desio se 1972. godine kada je dobio Oskara za film ,,Kum”. Međutim, Brando se nije pojavio na dodeli i umesto njega na scenu je izašla Indijanka Sačin Litlfeder u tradicionalnoj odeći plemena Apači. Predsednica organizacije za poboljšanje imidža američkih Indijanaca, čiji su preci iz slavnog indijanskog plemena, imala je govor u ime svog prijatelja:

– Nemam vremena da pročitam ovo pismo koje mi je napisao Marlon Brando jer ima više od 15 strana, ali je odbio da primi Oskara u znak protesta protiv Holivuda koji decenijama prikazuje Indijance i sve druge rase na omalovažavajući način – bio je deo njenog govora.

Naime, Brando je bio aktivista i borac za ljudska prava, prava Afro-Amerikanaca, protivnik apartheda, a naročito za prava Indijanaca.

Nakon toga još je dva puta bio nominovan za Oskara – među ostlim i za ulogu u filmu “Posljednji tango u Parizu” 1973. godine.

Neverovatnu karijeru obeležili su i skandali iz privatnog života. Ženio se čak tri puta, a sa prvom ženom razveo se jer je od njega krila svoj pravi identitet. Naime, Ana Kašfi saznala je da Marlon Brando voli egzotične žene i odlučila da se prilikom prvog susreta predstavi kao žena indijanskog porekla. Kada je saznao da je ona zapravo katolkinja iz Vejlsa, razočarao se i razveo nakon dve godine, 1959.

Godinu kasnije oženio se Movitom Kastanedom, meksičkom glumicom koja je bila sedam godina starija od njega, da bi se razveli dve godine kasnije.

Nakon uloge Fletčera Kristijana u “Pobuni na brodu Baunti” zaljubio se u ostrvo Tahiti gde su snimali film. Zakupio je deo koralnog ostrva na 99 godina i tamo nameravao da otvori centar za očuvanje okoline i bolnicu.

Zaljubio se i u Tahićanku Taritu Teripiju (80) i venčali su se 1962. godine. On je tad već imao 38, a ona 20 godina, a kasnije je za nju rekao da je , kad ju je upoznao, bila naivna i priprosta. Rodila mu je četvoro dece, ali ih nikad nije doveo u Ameriku, jer je tvrdio da su previše neiskvareni i puni vere u ljude, i da bi u Americi propali.

Njihova ćerka Čajen Brando je postala model, ali je patila zbog odsustva oca iz njenog života. Odala se drogama i na kraju obesila 1995. godine, a iza nje je ostao sin Tuki.

Brando, danas 31-godišnjak i vrlo uspešan maneken

Brando je priznao da je imao homoseksualna iskustva. Otvoreno je govorio da bi, da je kojim sluččajem njegov partner i prijatelj iz detinjstva Vali Koks bio žena, da bi ga odmah oženio i da bi živeli srećno do kraja života.

Ipak, Koksova žena je tvrdila da je između Marona i Valija bila samo platonska ljubav. Kad je Koks umro 1973. godine, Brando je bio potpuno slomljen čovek. Koks je kremiran, a Brando je do smrti čuvao njegovu urnu s pepelom.

Brando je umro 2004. godine u bolnici od plućne fibroze. U to vreme je već imao karcinom jetre i probleme s dijabetesom. Kremiran je, a njegov pepeo je pomešan s pepelom Valija Koksa i trećeg prijatelja Sama Gilmana, pa je deo razasut po Tahitiju, a deo po kalifornijskoj Dolini smrti – pustinji koja je jedno od najtoplijih mesta na zemaljskoj kugli.

Brando je imao ukupno jedanaestoro dece s raznim ženama. U filmskoj industriji ostaće upamćen kao čovek koji je svojom glumom izmenio holivudski film i postao jedna od ikona 20. veka.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.