"DARA IZ JASENOVCA" DOBIJA NASTAVAK!
Dara iz Jasenovca, Foto: Printskrin: RTS

konačno!

"DARA IZ JASENOVCA" DOBIJA NASTAVAK!

Proslavljeni reditelj se u ovom projektu bavi srpskim stradalnicima tokom Drugog svetskog rata, ali i sudbinom dece koja su preživela zloglasni Jasenovac.

Objavljeno:

Reditelj Predrag Gaga Antonijević, posle dugo odlaganja, napokon je stao iza kamere u Crnoj Gori kako bi nastavio sa snimanjem projekta „Dare iz Jasenovca” pod nazivom „Zadarska kristalna noć”.

Proslavljeni reditelj se u ovom projektu bavi srpskim stradalnicima tokom Drugog svetskog rata, ali i sudbinom dece koja su preživela zloglasni Jasenovac.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

UŽASI RATA

Tim povodom Antonijević je ekskluzivno za naš list otkrio detalje projekta:

– Film „Dara iz Jasenovca” se završava tako što Dara i Buda uspevaju da se izbave iz logora, ali mi ne znamo šta se posle užasa koji su preživeli desilo s njima, kakva je bila njihova sudbina, a kroz seriju „Zadarska kristalna noć” to ćemo ispričati i zaokružiti taj ciklus, što je meni veoma važno – kaže Antonijević i dodaje:

– Većina srpske dece koja je preživela taj pakao je pokatoličena i podignuta u hrvatskim porodicama. Razdvajali su braću i sestre, i mnogi se više nikada nisu sreli, mnogi nikad nisu saznali odakle su zaista potekli. Zato mi je bilo bitno da se Dara i Buda sretnu posle pet decenija razdvojenosti, jer ćemo kroz njihov susret prikazati šta se sve izdešavalo našem narodu i posle genocida počinjenog nad nama u Drugom sveskom ratu od strane fašističkog NDH.

JEZIVE ISTORIJSKE ČINJENICE

Uloga Bude, Darinog brata, koji odrasta u hrvatskoj katoličkoj porodici nakon što ga je iz logora spasila Diana Budisavljević, poverena je Ljubomiru Bandoviću, dok će Daru, koja je kao devojčica u logoru gutala suze gledajući kako mučki ubijaju njenu majku, braću, rođake, komšije, igrati maestralna Mirjana Karanović. Nakon pet decenija brat Hrvat i sestra Srpkinja srešće se u Zadru, gradu u kome se, ne tako davne, 1991, mržnja Hrvata prema Srbima mogla gotovo opipati.

– Taj deo upravo dosnimavamo u Crnoj Gori i verujem da će zadnja klapa pasti za najkasnije mesec dana, a serijal od četiri epizode će se emitovati na Božić sledeće godine – otkriva reditelj.

REČ STRUKE

Prema mišljenju većine istoričara, „Dara iz Jasenovca” je prvi dugometražni igrani film koji je nepristrasno i na osnovu činjenica progovorio o ustaškim pirovima i genocidu nad našim narodom, kao i romskim i jevrejskim. Već u nastajanju ostvarenje je dočekano na nož, proglašeno propagandnim kako u dalekim, tako i u zemljama našeg okruženja, pa i u srcu Srbije, što je Antonijevića razočaralo, ali ne i obeshrabrilo, već mu je dalo krila i motiv da se bori za istinu.

– Ne znam nikog normalnog ko bi rekao da je taj film srpska propaganda, budući da u njemu ne postoji nijedan događaj niti scena koja je plod fikcije ili laži. Sve što smo prikazali u filmu je istinito. Očigledno je da je taj bes i potreba da se Srbi pljuju po svaku cenu neke zaslepeo. No, film je ispunio svoju misiju. Prikazivan je u svetskim bioskopima, gde je zabeležio zavidan uspeh, kao i na gotovo svim prestižnim platformama – smireno zaključuje.

SERIJA KAO DUG ZADARSKIM SRBIMA

Razlog što je odustao od prvobitne ideje da se Dara i brat spoje u „Oluji”, pogromu u kome je 250.000 Srba napustilo Hrvatsku 1995, Antonijević navodi želju da ostavi trajno svedočanstvo o rušilačkom pohodu hrvatskih šovinista u Zadru 2. maja 1991, nakon koga su sa Srbi tog prostora gotovo izbrisani.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.