PRVA 2 DOMAĆA FILMA KOJA SU BILA U TRCI ZA OSKARA Ne propustite danas na Kurir televiziji!
Ilustracija, Foto: Kurir

obavezno pogledajte!

PRVA 2 DOMAĆA FILMA KOJA SU BILA U TRCI ZA OSKARA Ne propustite danas na Kurir televiziji!

Oba filma su nominovana za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, među samo šest filmova iz Jugoslavije kojima je to uspelo

Objavljeno:

U susret dodeli Oskara danas emitujemo prva 2 domaća filma koja su se našla među 5 najboljih van engleskog govornog područja u trci za Oskara.

To su "Deveti krug" koji možete da gledate u 15 časova i "Cesta duga godinu dana" koji je na programu večeras u 22 časa.

"Deveti krug" je jugoslovenska Holokaust drama iz 1960. slovenačkog režisera Francea Štiglica. Pohvalan je njegov humanistički angažman, psihološka razrada junaka i društveni sukobi oslikani kroz sudbine dvoje adolescenata. Film je ostvario veliki uspeh. U Puli je osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film i Zlatne arene za scenario (Zora Dirnbah), žensku ulogu (Dušica Žegarac), sporednu ulogu (Branko Tatić), kameru (Ivan Marinček) i muziku (Branimir Sakač), te nagradu publike Jelen.

"Cesta duga godinu dana" je jugoslovensko-italijanski igrani film snimljen 1958. godine u režiji Đuzepea de Santisa. Radnja je smeštena u zabačeno i siromašno područje jedne fiktivne države, čiji stanovnici, uprkos maćehinskom odnosu vlasti, pokušavaju da izgrade cestu koja treba da ih spoji s ostatkom sveta. Predstavljao je izuzetno ambiciozan projekt za obe kinematografije. Film se svrstava u neorealizam.

Oba filma su nominovana za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, među samo šest filmova iz Jugoslavije kojima je to uspelo. S obzirom da su retko emitovani na televiziji, ne propustite ovu jedinstvenu priliku da ih pogledate.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.