KOLIKO JE SAMO BIO U PRAVU! Ovako je Tesla predvideo 21. vek, ratove i život na zemlji! (VIDEO) (FOTO)
Foto: Giphy

Blistavi um

KOLIKO JE SAMO BIO U PRAVU! Ovako je Tesla predvideo 21. vek, ratove i život na zemlji! (VIDEO) (FOTO)

"Tri su načina na koja se može povećati energija koja određuje ljudski progres: možemo povećati masu. To bi u slučaju čovečanstva značilo poboljšavanje uslova života, zdravlja, razvoja" izjavio je naš najslavniji naučnik pre 79 godina
Objavljeno: 10:17h

U članku objavljenom 1937. godine u magazinu "Liberty" , Nikola Tesla je govorio o svojoj viziji budućnosti. Već tada slavni naučnik razgovarao je sa reporterom Džordžom Silvestrom Vjerekom i opisao mu kako zamišlja svet za sto godina.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

"Čini se da sam oduvek bio ispred vremena", rekao je.

Novinar već tada o Tesli piše kao o ocu radija, televizije, prenosa energije, indukcionog motora i otkrića kosmičkih zraka.

"Nedavno je objavio postojanje dosad nepoznatog izvora energije, prisutnog svuda oko nas u neograničenim količinama, a sad radi na spravi za koju veruje da će onemogućiti ratove", piše autor u predgovoru Teslinih razmišljanja.

"Predviđanje je nezahvalno. Nijedan čovek ne može videti predaleko u budućnost. Napredak i izumi razvijaju se drugačije od onog što smo predviđali. Takvo je bilo moje iskustvo, iako sebi laskam da su događaji potvrdili mnoge razvojne pravce koje sam predviđao u prvoj trećini dvadesetog veka.

Čini se da sam oduvek bio ispred svog vremena. Čekao sam 19 godina da proradi elektrana na Nijagari zasnovana na mom sistemu, trebalo je 15 godina da moj patent za bežični prenos signala, objavljen još 1893., nađe univerzalnu primenu. Najavio sam svemirske zrake i moju teoriju radioaktivnosti 1896. Jedno od najznačajnijih otkrića, rezonantnost Zemlje, kao osnovu bežičnog prenosa energije, koju sam objavio 1896. mnogi ni danas ne razumeju. Gotovo dve godine nakon što sam obavio prenos električne energije oko čitave planete, Edison, Markoni i drugi tvrdili su da je nemoguće bežičnim putem preneti preko Atlantika čak ni običan signal. S obzirom na to da sam najavio toliko značajnih otkrića, mislim da neću puno pogrešiti ako pokušam da predvidim kako će izgledati život u 21. veku.

Život je i uvek će biti jednačina čije je rešenje neuhvatljivo, ali ona ipak sadrži neke poznate činjenice. Zasigurno možemo reći da je život kretanje, iako nedovoljno poznajemo njegovu prirodu. Za kretanje je neophodno telo koje se kreće i sila koja ga potiskuje i pomaže mu da savlada otpor. Čovek je masa koju potiskuje sila. Otud se i opšti zakoni u carstvu mehanike, koji važe za kretanje, mogu primeniti i na čovečanstvo.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.