OGLASIO SE BRAJAN KREBS POVODOM KOLAPSA NA MREŽAMA: Uprostio je ono što retko ko RAZUME
Ilustracija, Foto: Profimedia

fejsbuk

OGLASIO SE BRAJAN KREBS POVODOM KOLAPSA NA MREŽAMA: Uprostio je ono što retko ko RAZUME

Iz kompanije Facebook su se oglasili na Twitteru nakon što su prestali s radom njihovi servisi širom sveta, napisavši kako čine sve da što pre reše problem

Objavljeno: 22:47h

Problemi s pristupom Facebooku, Instagramu i WhatsAppu počeli su danas posle 17 sati.

Stručnjak za sajber bezbednost Brajan Krebs povodom prestanka rada Facebooka, Instagrama i WhatsAppa smatra da se dogodila neobjašnjiva stvar odnosno da se Facebook "povukao" iz tzv. adresara interneta.

- Malo manje štreberski govoreći, to znači da su efektivno Facebook.com, Instagram.com i verovatno ostali izbrisali svoje zapise iz adresara interneta. Kada upišete jedan od tih URL-ova u svoj internet pretraživač, on bi trebalo da "razgovara" s Facebookom i "pita" ga gde treba da ide - ali sistem koji to čini je povučen - objašnjava slikovito Krebs, navodi Klix.

On je zatim na najplastičniji mogući način opisao šta se zapravo događa.

- To je kao da se pojavite u sedištu Facebooka na sastanku, ali recepcionarka nije tamo. Vi, ili vaš računar, samo ste zaglavili za stolom, jer vi, ili kompjuter, ne znate broj vrata kancelarije do kojih pokušavate da dođete - kaže Krebs.

Ni njemu nije jasno zašto i kako je to moglo da se dogodi.

- Facebook je toliko velik da pokreće vlastiti DNS, za razliku od drugih, manjih kompanija. To znači da bi samo neko na Facebooku imao moć da ga zaustavi - dodao je.

Kao rezultat toga, kada se upiše Facebook.com, pretraživač ne zna gde da pronađe Facebook.com, pa "vraća" stranicu s greškom.

Problemi s pristupom Facebooku, Instagramu i WhatsAppu počeli su danas posle 17 sati.

Iz kompanije Facebook su se oglasili na Twitteru nakon što su prestali s radom njihovi servisi širom sveta, napisavši kako čine sve da što pre reše problem.

- Znamo da neki ljudi imaju problema s pristupom našim aplikacijama. Radimo na tome da se stvari što pre vrate u normalu i izvinjavamo se zbog neugodnosti - naveli su.

Bonus video:

16:48

VEČERNJI DNEVNIK 04.10.2021.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.