OVO SU SRBI NAJVIŠE GUGLALI PROŠLE GODINE: I ne, reč korona nije napopularnija!
Guglanje, Foto: AP

objavljen spisak

OVO SU SRBI NAJVIŠE GUGLALI PROŠLE GODINE: I ne, reč korona nije napopularnija!

Pandemija kovida 19 promenila je mnogo toga naglavačke u Srbiji pa tako i narodnu umotvorinu: “Ko nema u vuglu ima u guglu”. Da bi imali u “vuglu”

Objavljeno:

Srbi su sa svojim naslednicima tokom 2020. godine najviše guglali “Google Classroom” pa tek onda koronavirus!

Nažalost, 2020. godina bila je jedna od najtežih u novijoj istoriji čovečanstva. Pokazao je i to Gugl pretraživač prema kome su stanovnici u Srbiji najviše tragali za temama na koje ih je muka ili tuga naterala – pandemija kovida 19 odnosno smrt poznate ličnosti.

No, krenimo redom. Kompanija “Gugl” objavila je tradicionalnu godišnju listu najpretraživanijih pojmova i otkrila šta je to tokom 2020. bilo najinteresantnije na internetu u Srbiji.

1. Google classroom

Do pre samo 10 meseci malo ko je u Srbiji uopšte znao šta znači “Google classroom” i zbog toga sigurno nije tražio pomoć gugla.

Međutim, kako je pandemija korone početkom marta stigla i u Srbiju i zatvorila škole, a nastava počela da se organizuje od kuće, tako su obrazovne ustanove sve više koristile “Google classroom” za povezivanje i učenje.

Zato i ne čudi što je “Gugl učionica” bila najtraženija na internetu u Srbiji i što praktično nema porodice sa školarcima i kompjuterom koja sada ne zna šta taj pojam znači. S počekta, ovo je bio potpuno nepoznat pojam.

2. Koronavirus

Nevidljivi neprijatelj nakon bolnica, domova zdravlja i drugih zdravstvenih institucija najvidljiviji je bio na internetu.

Srbija se verovatno u tome ne razlikuje u odnosu na ostatak sveta jer nema stanovnika naše zemlje koji barem jednom nije pokušao na kompjuteru, lap-topu, tabletu, telefonu da se upozna sa prirodom ili posledicama ove bolesti.

S te strane, verovatno bi ogromna većina u anketi pomislila i pogrešila da su stanovnici naše zemlje najčešće guglali “koronu” tokom 2020. godine.

3. Izbori u Americi

Po svim parametrima specifična 2020. godina donela je i čudnu izbornu trku za američkog predsednika u kojoj su se nadmetali najstariji kandidati u istoriji SAD-a: Donald Tramp (74) i Džo Bajden (78).

Činjenica da su predizbornu kampanju vodili u vanrednim okolnostima zbog pandemije Covida 19 samo je pojačala pažnju svetske, pa i srpske javnosti za izbore u Americi.

Ako se ima u vidu da rezultati glasanja danima nisu bili poznati, a da ih Tramp nedeljama nije priznavao, onda je jasno zbog čega su predsednički izbori u SAD-u našli u top 3 najtraženijih pojmova izguglanih u Srbiji.

4. Kobi Brajant

Najava tragičnog toka 2020. godine stigla je još u januara kada je svet potresla vest o jezivoj pogibiji jednog od najboljih NBA košarkaša svih vremena - Kobi Brajanta (42).

Legenda “Lejkersa” poginuo je u helikopterskoj nesreći u Kalabasasu u Kaliforniji zajedno sa svojom ćerkom Đijanom (14) i još sedam osoba.

Do jezive tragedije je došlo na letu ka njegovoj “Mamba akademiji” gde je Đijana trebalo da ima trening. Helikopter je zbog magle i loše vidljivosti udario prednjim delom u brdo na visini od 420 metara pri brzini od 296 kilometara na sat.

5. Isidora Bjelica

Nažalost, 2020. godinu na internetu u Srbiji obeležila je još jedna smrt – u avgustu je posle duge i teške bolesti preminula spisateljica Isidora Bjelica.

Poznata književnica umrla je u 52. godini, a njenu višegodišnju borbu za život pratile su i brojne besmislene optužbe u javnosti da koristi bolest za marketing?! To je Bjelica teško podnosila gotovo kao i terapije.

Koliko javnost može biti surova videlo se i nakon njene smrti kada se na internetu vodila žustra polemika da li je zaslužila da bude sahranjena u Aleji zaslužnih građana.

6. NBA liga

Da Srbi vole NBA ligu odavno se zna, a užasna 2020. godina donela je samo još jednu potvrdu ove nepobitne činjenice. Ljubav se dokazuje kad je teško. A gde ćete teže od pandemije Covida 19?!

Zapravo, NBA liga je imala ulogu leka za mnoge stanovnike naše zemlje pošto se igrala u vreme drugog talasa korone tokom leta kada je malo šta od sporta moglo da se prati.

Tako je najjače košarkaško takmičenje još jednom pokazalo da je najorganizovanije na svetu pošto je zbog pandemije premijerno organizovalo mečeve u takozvanom “bablu” ili balonu u Diznilendu. Sve je prošlo kao u bajci, besprekorno na oduševljenje publike širom sveta pa i u Srbiji.

7. Patrijarh Irinej

Nažalost, tužnim povodom u Gugl pretraživaču ukucavano je i ime patrijarha Irineja koji je preminuo od korone sredinom novembra.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve izgubio je borbu sa koronom u 90. godini nakon višednevne drame što je uznemirilo javnost. Dodatnu pomamu za informacijama o patrijarhu podstakle su i kontradiktorne vesti o njegovom zdravstvenom stanju pa su pojedini portali čak objavili da je preminuo dan pre nego što je to obelodanila SPC.

Kada ih je crkva demantovala, povukli su tu vest sa interneta, ali je nesumnjivo i to kao i izveštavanje sa sahrane patrijarha u Hramu svetog Save uticalo da ime poglavara SPC-a bude jedno od najtraženijih na internetu.

8. Izbori 2020.

2020. godina je bila izborna godina i u Srbiji pa je logično što je ova tema bila jedna od najpopularnijih na internetu u našoj zemlji.

Pogotovo što je predizborna kampanja zbog kovida 19 trajala neubičajeno dugo. Tačnije, parlamentarni izbori prvobitno planirani za 26. april odloženi su i održani u junu tako da smo praktično u jednoj godini imali manje-više dve izborne kampanje.

Takođe, bojkot izbora od strane dela opozicije povećao je pozornost javnosti ka tom događaju iako se pobednik unapred znao. Srbija je po prvi put u novijoj istoriji dobila parlament bez opozicije što nije moglo da prođe nezapaženo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.