AKO IMATE HUAVEJ TELEFON, SPREMITE SE ZA HAOS! Ovo vam više neće viti dostupno!
Huvej je raskinuo veze s Guglom, Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT

promene

AKO IMATE HUAVEJ TELEFON, SPREMITE SE ZA HAOS! Ovo vam više neće viti dostupno!

HongMeng (iili ARK OS), kako ga nazivaju, razvija se već godinama

Objavljeno:

Huavej je, po izbijanju krize sa Guglom i ostalim proizvođačima, javno priznao da već ima spreman svoj zamenski operativni sistem (OS).

HongMeng (iili ARK OS), kako ga nazivaju, razvija se već godinama, i trebalo bi da bude u stanju da pokreće aplikacije pisane za Android, a Kinezi tvrde da će biti i brži od Androida i drugih OS-ova.

Do sada su ga instalirali tek na testne uređaje, prema nekim navodima njih milion, a uskoro bi mogli i u slobodnu prodaju pustiti prvi mobilni telefon sa sopstvenim OS-om, piše kineski Global Times.

Nagoveštava se da bi Huavej prvi uređaj sa HongMeng OS-om na tržište mogao plasirati do kraja godine. Biće to, kažu, mobilni telefon iz sredine ponude, sa cenom od oko 2.000 juana. Osnovna svrha lansiranja ovog modela biće upoznavanje tržišta, korisnika i developera sa mogućnostima novog OS-a, kao i privlačenje ljudi na svoj ekosistem.

Izvor kaže da će se mobilni telefon pojaviti u poslednjem kvartalu godine, istovremeno sa serijom Huawei Mate30, i da će na zalihama biti spremno nekoliko miliona primeraka.

HongMeng OS bi svoju premijeru trebalo da doživi 9. avgusta na developerskoj konferenciji u kineskom Dongguanu. Samo dan nakon toga navodno bi u prodaju trebalo da stigne prvi uređaj zasnovan na njemu – to neće telefon, već pametni televizor kineske kompanije Honor.

Naime, HongMeng će biti OS ne samo za mobilne telefone, već za mnoge druge uređaje poput IoT spravica, industrijskih uređaja, servera, rutera, i slično.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.