Kako da vam više ne kradu internet na gajbi? Ovde je sve objašnjeno, korak po korak (FOTO)

MI SMO TA GENERACIJA...

Kako da vam više ne kradu internet na gajbi? Ovde je sve objašnjeno, korak po korak (FOTO)

Bilo da imate komšiju studenta bednika kom su na Filozofskom rekli da je plaćanje interneta priznavanje pobede kapitalizma ili ste jednostavno na udaru ruskih obaveštajaca, bilo bi korisno da znate kako da se odbranite
Objavljeno: 17:39h

Muka vam je od tutorijala koji vam kažu sve, a ne kažu vam ništa? Želeli biste da se vrati ona emisija sa Pinka na kojoj su pričali o kompjuterima, a koja se emitovala neposredno pre Simpsonovih? Nemate ideju kako da se zaštitite? Evo kako su izgledali sajtovi pre 20 godina! (FOTO) Pomoćićemo vam, ne brinite! I to u 6, nadamo se, jednostavnih i jasnih koraka. Kako da zaštitite podatke na internetu? Mali Bugarin ima rešenje za vas! (GIF)​ 1. Otvorite nešto što se zove Gateway IP Adress i to na sledeći način: - Kliknite Start > Run > ukucajte 'cmd' > Kliknite 'Enter' - Kada se otvori tzv. komandni prozor, ukucajte 'ipconfig /all' pa onda 'Enter' - Bacite pogled na 'Default Gateway' i obratite pažnju na broj koji je nalik na '192.168.1.1' - Otvorite Chrome, Mozilu ili koji već internet pretraživač koristite. - Kopirajte gorepomenuti broj i pritisnite taster "Enter"

2. Koristite nešto "komplikovanije" lozinke, gledajte da bude kombinacija slova i brojeva, naročito naizmenično (npr. a2d6h8h4k9) ili nešto što se zove Virtual Radius server, koji automatski menja kombinacije nekih stvari u koje se ne razumemo, a i to se plaća, te se držite ovog prvog :)

3. Promenite Service Set Identifier (ime Vaše mreže ili "SSID") sa tzv. default podešavanja na nešto autentično. To će onemogućiti hakere da vam brzo razbiju zaštitu.

4. Ne isključujte opciju "SSID Broadcast", iako ste, ako je isključite, "nevidljivi" za svoje komšije. Šta to konkretno znači? Ne ostavljajte ovu opciju uključenu samo da biste bili dobar komšija. Jer ako ste vidljivi njima, vidljivi ste i potencijalnim lopovima.

5. Onemogućite administraciju i uređivanje mreže preko WiFi. - Pre svega, zato što je tako lakše zlikovcima da vam hakuju signal. - Promenite u podešavanjima opciju Administrating the router through wireless connection sa "on" na "off". Tako će administrator da bude samo komp direktno povezan LAN kablom, a sprečiće hakerčiće da vam vilene po privatnosti.

Nadamo se da će vam jedan od ovih 5 načina pomoći u borbi sa zlim komšijama. Ili, još gore, Karađorđevićima kojima su isekli internet, pa sad žele da se nakače baš na vaš WiFi.

Foto: WikiHow (Zdenjek Zurla)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.