BESPLATAN WI-FI MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA: Evo kako da se zaštitite od krađe identiteta
Wi-Fi može biti ozbiljna pretnja bezbednosti, Foto: Screenshot

oprezno

BESPLATAN WI-FI MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA: Evo kako da se zaštitite od krađe identiteta

Postoji dosta zamki

Objavljeno: 15:26h

Besplatne Wi-Fi mreže mogu biti super stvar ako želite da uštedite na prenosu podataka, ali treba biti oprezan - veliki broj njih zapravo su zamke koje mogu da vas koštaju mnogo više od nekoliko potrošenih megabajta.

Isključivanjem bežične mreže rešili ste tri stvari - baterija uređaja biće vam zahvalna, nećete moći da se spojite na lažnu mrežu i bićete pošteđeni od lavine napornih reklama. Za ekstra nivo obrane dodajte ekstenziju DoNotTrackMe koja će blokirati stranice i usluge od izvlačenja vaše trenutne pozicije. Koristite VPN VPN, odnosno Virtuelna Privatna Mreža (Network) daje vam anonimnost dok ste online - web stranice koje posetite videće adresu virtuelne mreže, a ne onu koji trenutno koristite. VPN je, upozoravamo, plaćena usluga koja će usporiti vašu mrežu. Cena usluge, doduše, nije astronomska, a postoje i VPN-ovi koji ne naplaćuju ništa.

Ne dopuštajte uređaju da upamti besplatnu mrežu Većina telefona automatski će zapamtiti hotspot šoping centra ili aerodroma koje su ranije koristili. Lažnjaci mogu da kloniraju ime te mreže i ulove vaš uređaj kada pokuša da se spoji na legitimni hotspot. Cena? Vaš novac, identitet i podaci. Dobro obratite pažnju na ime mreže Hakeri često koriste imena mreža koja su jako slične originalu. Jedina razlika je što će autentični hotpot tražiti neku vrstu autorizacije, dok će lažni biti potpuno besplatan. Pre nego što idući put krenete da se spajate na hotspot, uvek pitajte konobara ili vlasnika usluge za tačno ime mreže. Instalirajte antivirus Ovo je jako važno: uvek, ali uvek imajte ažurirani antivirusni softver. Postoje stotine načina hakovanja i stotine novih se pojavljuju svakog dana, a vaš zadatak je barem da budete u toku. Uostalom, vaš antivirus će vas podsetiti da pazite kada se spajate na lažne hotspotove. Koristite mrežu koja od vas traži dvostruko logovanje Mreža koja ne traži lozinku ili vam ne šalje poruku potvrde često je lažna. Kako biste ostali sigurni, birajte hotspot koji vam pre spajanja pošalje SMS. Ovo njih i vas štiti od kriminalaca koji rade opasne duplikate besplatnih Wi-Fi mreža, piše Tportal.

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovani “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke.

Praktično, svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows, a više informacija možete pogledati OVDE.

(Espreso.co.rs/TPortal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.