CRVENO NEBO I PUSTOŠ! Mars Insajt se javio Zemljanima fotografijom sa svemirskog suseda!
Površina Marsa kroz "oči" Mars Insajta, Foto: Facebook / NASA

uspešno sleteo

CRVENO NEBO I PUSTOŠ! Mars Insajt se javio Zemljanima fotografijom sa svemirskog suseda!

Ono što ga čeka je rad na površini i početna faza pripreme za istraživanja

Objavljeno:

Godine rada na letelici i meseci putovanja kroz duboki svemir kulminirali su sinoć uspešnim sletanjem sonde Insajt na Mars koja se ubrzo javila i prvom prašnjavom fotografijom.

To je bio prvi znak da je novi robot na Marsu uspešno preživeo sletanje, ali to je bio i znak da tek kreće pravi posao za naučnike.

Prašina koja je prekrivala zaštitni poklopac na kameri otkrila je da je Insajt sleteo u, kako su se našalili astronomi, najdosadniji deo Marsa.

Prva fotografija Mars Insajta
Prva fotografija Mars Insajtafoto: AP

Međutim to je odlična stvar jer ukazuje da ne bi trebalo da imaju prevelikih problema i smetnji u samom izvođenju misije.

Ali, Insajt ima i drugu kameru koja je spojena na njegovu robotsku ruku, a iako su i na njoj zaštitni poklopci ova je kamera pružila puno čistiji pogled na mesto sletanja.

Koji sat nakon što se spustio, Insajt je poslao znakove da su mu solarni paneli otvoreni i da prikupljaju energiju pa se javio novom fotografijom. Otvoreni solarni paneli znače da će svakog dana uspešno moći da napune baterije za izvođenje misije.

- Ovo je bio dugačak dan za tim, ali sutra počinje uzbudljivo novo poglavlje za Insajt - rekao je šef projekta Tom Hofman.

Ono što ga čeka je rad na površini i početna faza pripreme za istraživanja. To će uključivati rastvaranje instrumenata, njihovo testiranje, fotografisanje okoline i odabir pravog mesta za bušenje na Marsu.

Naučnicima će trebati dva do tri meseca kako bi instrumenti bili potpuno aktivirani i spremni za slanje podataka i istraživanja, navodi NASA.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.