Mrze jedni druge: Zašto oni koji koriste Nikon očima ne mogu da vide one koji fotkaju Canonom?! (FOTO)

između žutog i crvenog kaiša

Mrze jedni druge: Zašto oni koji koriste Nikon očima ne mogu da vide one koji fotkaju Canonom?! (FOTO)

Kažu da je najbolje da zainteresujete svoje dete za fotografiju jer je tako sigurno da neće postati narkoman. Jednostavno, neće imati pare i za jedno i za drugo!
Objavljeno: 16:01h

Partizan - Crvena Zvezda, Coca-Cola - Pepsi, Apple - Microsoft, Xbox - Playstation, BMW - Mercedes i naravno... Nikon - Canon. Možda je ovo najbolji način da se opiše rivalstvo u svetu fotografije između žutog (Nikon) i crvenog (Canon) kaiša. Foto: flickr/Eternal-Ray Rivalstvo između Nikona i Canona nije oduvek bilo tako izrazito izraženo kao danas. Razlog tome je to što je, u doba analogne fotografije, bila mnogo veća ponuda, što se tiče proizvođača fotografske opreme, nego danas. Tek kada se ušlo u digitalno doba fotografije, počelo je da se malo kristalizuje tržište i opstali su samo najjači i najinovativniji, a to su, svakako, Nikon i Canon.

Foto: flickr/Eternal-Ray Da ne bude zabune, oni nisu i jedini proizvođači fotografske opreme. Tu su još i Sony, Pentax, Samsung i mnogi drugi, koji su, takođe, odlični u svom poslu i imaju sjajne proizvode. Ali moramo da budemo objektivni, pa da kažemo da su, ipak, Nikon i Canon ti koji "kolo vode" za nekoliko koraka ispred ostalih. Neko ko nije u svetu fotografije bi se možda zapitao: "Pa zašto je takav rivalitet između njih? Ako su toliko bolji od ostalih, šta, zapravo, pravi razliku između njih?" Odgovor je: Ništa i svašta.

Foto: flickr/Mosi Lager Komande su kontra, osećaj u ruci je drugačiji, Canon objektivi zumiraju na levo, Nikon na desno... Svi ti detalji su i bitni i nebitni. Svaki objektivan fotograf, kad ga pitate za mišljenje, koji proizvođač je bolji, reći će vam da su i Nikon i Canon veoma dobri i da nema neke velike razlike, a onda, kada ga pitate da vam objasni zašto se on opredelio za nekog od ova dva fotografska giganta, navešće hiljadu i jedan razlog. Nezavisno od toga da li je "žut" ili "crven".

Neko će reći da mu bolje leži u ruci, neko da Canon ima crvenkaste fotografije, neko da Nikon ima zelenkaste, a neko jednostavno više voli žutu od crvene boje, ili obrnuto. I svako od njih će biti u pravu. Pa zašto bi neko koristio nešto što mu ne odgovara, kad ima alternativu? A treba da se napomene i to da je fotografija veoma skup sport i da, kada se već izdvaja toliko novca, a imamo opciju da biramo između nijansi, zašto je ne bismo iskoristili? Kažu da je najbolje da zainteresujete svoje dete za fotografiju, jer je tako sigurno da neće postati narkoman. Jednostavno, neće imati pare i za jedno i za drugo!

Foto: flick/Bill Dickinson Na kraju, kad se sve sabere i oduzme, nije bitno da li volite žuti ili crveni kaiš, nije bitno da li imate fotoaparat od 200 ili 6000 evra. Bitno je ko se nalazi iza tog aparata. A najbitnije je da volite to što radite i da stalno fotografišete.

Treba da budemo zahvalni što živimo u zlatnom dobu digitalne fotografije i fotografije uopšte, kao takve, da prihvatimo i iskoristimo sve prednosti ovog vremena najbolje što možemo, da shvatimo da svako ima pravo na svoje mišljenje i svoj izbor i, najvažnije od svega, da fotografišemo i da uživamo u tome najbolje što znamo i umemo. Želim vam dobro svetlo. P. S. I sad se vi pitate koji aparat ja koristim? Moj izbor je Nikon. Izabrao sam ga zato što mi lepše leže u ruku i stvara prirodan osećaj, dok za Canon imam osećaj kao da držim ciglu. Takođe, Nikon pravi oštrije fotografije i više mi prijaju kontrole menija, nekako su prirodnije i organizovanije. Nikonov white balance više prija mom oku i stilu fotografisanja. Sviđa mi se i to što je Nikon više usredsređen na fotografiju, a ne na videografiju, za šta je Canon, objektivno, bolji izbor. I da, sve nikondžije mrze canonovce, i obrnuto, ali to ste već znali, zar ne? :)

(F. P.)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.