KORIŠĆENJE NAVIGACIJE JE OPASNIJE NEGO ŠTO MISLITE! Morate prestati već danas ili će vam se desiti...
Foto: Reuters

OPREZ

KORIŠĆENJE NAVIGACIJE JE OPASNIJE NEGO ŠTO MISLITE! Morate prestati već danas ili će vam se desiti...

Pokazalo se da su kandidati koji su morali da voze ‘po osećaju’ imali pojačanu električnu aktivnost u delu mozga zvanom hipokampus

Objavljeno:

Korišćenje uređaja i aplikacija za navigaciju prilikom vožnje gasi deo mozga koji je odgovoran za snalaženje u prostoru, pokazala je studija napravljena u Engleskoj.

Naučnici s University College London pratili su aktivnosti mozga kod 24 osobe stare između 20 i 35 godiina koje su 'automobilom' trebalo da ‘stignu’ na nekoliko lokacija u zapadnom Londonu koristeći video simulator, svojevrsnu igru vožnje. Polovina je mogla da koristi navigaciju, a polovina je koristila navigaciju unutar simulatora.

Pokazalo se da su kandidati koji su morali da voze ‘po osećaju’ imali pojačanu električnu aktivnost u delu mozga zvanom hipokampus, koji je odgovoran i za kreiranje i stvaranje uspomena.

Kod druge polovine koja je koristila navigaciju aktivnosti nije bilo, a naučnici veruju da na duže staze navigacija jednostavno smanjuje mogućnost snalaženja u prostoru. Zato, držite se uputstva levo desno i orijentišite se prema osećaju, bolje je za mozak.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / tportal.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.