BATERIJA VAM SE BRZO PRAZNI, POJAVLJUJU VAM SE ČUDNI BROJEVI: Ovo je ZNACI da vam je telefon HAKOVAN!
Pogledajte koji su to znaci za uzbunu, Foto: Pixabay

bezbednost podataka

BATERIJA VAM SE BRZO PRAZNI, POJAVLJUJU VAM SE ČUDNI BROJEVI: Ovo je ZNACI da vam je telefon HAKOVAN!

Na vreme prepoznajte opasnost

Objavljeno:

Hakerski napadi su sve češći i postaju ozbilja pretnja našoj bezbednosti, s obzirom da naši telefoni čuvaju dragocene podatke.

Kako možemo zaštititi svoje privatne informacije, bilo da se radi porukama, telefonskim pozivima ili elektronskoj pošti od potencijalnih hakera i velikih kompanija?

Nekada smo brinuli o računarima, a sada nam sve staje u džep jer je korišćenje telefona uzelo velikog maha. Na koji način se telefoni hakuju? Postoji nekoliko načina.

Za hakere je najlakši način da uzmu vaš telefon i ručno instaliraju špijunske aplikacije. Drugi (podjednako lak način), jeste korišćenje nezaštićene Wi-Fi mreže kakve su one na aerodromima i u kafićima. Zato što su javne Wi-Fi mreže otvorene svim ljudima, svi oko vas mogu da dele i potencijalno vide vaš saobraćaj.

Manje poznat način hakovanja jeste preko nepoznatog USB-a. Ako priključite ili punite telefon na nepoznati USB, rizikujete da se neko dokopa vaših informacija.

SMS fišing je kada se primaocu pošalje tekstualna poruka sa sadržajem koji liči na izveštaj iz banke ili se pominje transfer novca, a kada se poruka otvori i skine, može da zarazi vaš telefon virusom i otkrije poverljive informacije. Hakeri se mogu infiltrirati u signalizacioni sistem SS7, koji koristi većina telefonskih stanica širom sveta, pa čitati vaše poruke, prisluškivati pozive ili pratiti kretanje.

Telefoni nisu bezbedni
Telefoni nisu bezbednifoto: Pixabay

Evo koji su znaci da vam je telefon hakovan:

1. Ako se telefonska baterija na vašem telefonu veoma brzo prazni, to može biti znak da je pokrenuta nepoznata aplikacija u pozadini telefona (moguće jedna od ranije pomenutih špijunskih aplikacija).

2. Ako se vaš telefon konstantno restartuje, isključuje, pokreće aplikacije ili okreće nasumično brojeve, možda hakeri pokušavaju da se infiltriraju u vaš telefon.

3. Ako je vaš telefon konstantno vruć iako ga ne koristite mnogo, to može biti još jedan znak da je pokrenuta neka nepoznata aplikacija.

4. Ako postoje nepoznati brojevi u listi poziva, to je znak da je neko petljao sa vašim telefonom.

5. Ako ne možete da isključite telefon ili kontrolišete jednostavne aplikacije kao što je kamera, možda se iza toga krije hakerski napad.

6. Konačno, ako redovno čujete buku ili eho dok razgovarate telefonom na mestu gde ih normalno nema, to je razlog za sumnju.

Budite oprezni sa javnim WiFi mrežama
Budite oprezni sa javnim WiFi mrežamafoto: Pixabay

Kako se zaštiti?

Ako dobijete poruku bez punog URL koda, jednostavno je ne otvarajte.Ako punite telefon sa stranim kablom, izaberite opciju "Samo punjenje". Umesto da se povezujete na svaku javnu Wi-Fi mrežu, isključite tu opciju. Konačno, ne kupujte ništa kada ste na javnim mrežama i ne koristite opciju "Zapamti lozinku" ako niste na sigurnoj mreži.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Fokuzz.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.