8 prevara iz 2015. godine koje to u stvari nisu (FOTO) (VIDEO)

moć društvenih mreža

8 prevara iz 2015. godine koje to u stvari nisu (FOTO) (VIDEO)

Iako su se novinari potrudili da razotkriju pozadinu lažnih priča širenih na društvenim mrežama, mnogi i danas veruju da ovo i nisu prevare
Objavljeno: 19:01h

Mnogo je priča koje su tokom ove godine privlačile pažnju javnosti. Društvenim mrežama širile su se i mnoge lažne priče, na koje se moglo lakše ili teže nasesti. I pored toga što su se novinari potrudili da razotkriju pozadinu laži sa interneta, mnogi i danas veruju da ovih osam prevara , zapravo, to i nisu. Skandal - sletanje na mesec je laž! Nikad nismo bili tamo! A zna se i ko je režiser! (VIDEO) 1. Kada je u aprilu Nepal pogodio razorni zemljotres, fotografija autora Na Son Ngujena je za samo par dana postala najšerovanija na društvenim mrežama. Neko je napisao komentar da je četvorogodišnji dečak pokušao da zaštiti dvogodišnju sestricu od posledica prirodne katastrofe. Istina je ipak drugačija - fotografija je nastala još 2007. godine u jednom selu u Vijetnamu, a prethodno je kružila i sa objašnjenjem da se radi o siročićima iz Burme.

2. Isti potres je u centar pažnje stavio i snimak bezbednosnih kamera sa bazena hotela u Katmanduu. Snimak je ubrzo zapalio društvene mreže! Kamera je zabeležila situaciju koja zaista izgleda dramatično, ali je prava istina da je nastao 2010. godine za vreme zemljotresa u Meksiku.

CCTV footage of today's earthquake from Kathmandu hotel.

Posted by Amlesh Singh on Saturday, April 25, 2015

3. Pažnju hiljada korisnika društvenih mreža privuklo je neverovatno putovanje migranta koji je, navodno, putovao od Senegala do Španije beležeći svoje putovanje fotografijama koje je postavljao na Instagram. Zbog neobičnih haštagova deo javnosti je posumnjao u prevaru. Pokazalo se da su bili u pravu, pošto je u pitanju bila marketinška kampanja jednog španskog foto festivala.

A photo posted by Abdou Diouf (@abdoudiouf1993) on

4. Fotografija izbeglice za koga se tvrdilo da je godinu ranije pozirao kao ISIS-ov borac prevarila je mnoge. - Sećate li se ovog tipa? Pozirao je na ISIS-ovim fotografijama lani, a sada je izbjeglica - tvrdilo se na društvnenim mrežama. Ispostavilo se da je u pitanju Lait el Saleh, koji se zapravo borio protiv ISIS-a. U avgustu 2015. je zaista izbegao iz Sirije i stigao u Makedoniju. Čovek koji je prvi podielio fotografiju se izvinio zbog svog čina.

#DaeshISWeaponsOfMassDistractionvia "The Daily Telegraph Pole"Two images - one of a man holding an assault rifle and...

Posted by The RAWR Report on Sunday, September 13, 2015

5. Nakon stravičnog pokolja u pariskoj koncertnoj dvorani Bataklan, društvenim mrežama se počela da kruži fotografija koja je navodno snimljena neposredno pre napada, sa pozornice na kojoj su u tom trenutku nastupao bend Igls of det metal. Fotografija je podeljena sa službene Fejsbuk stranice benda, ali je zapravo nastala tokom jednog ranijeg nastupa u Dublinu a ne te tragične večeri.

This view never, ever, ever, ever gets old.Taken Monday night at Dublin's Olympia Theatre by our very own Julian Dorio.

Posted by Eagles Of Death Metal on Thursday, November 12, 2015

6. Posle terorističkog napada u Parizu bilo je lako poverovati da je grad potpuno pust, pa nije ni čudo što su mnogi zaista poverovali da je ova fotografija nastala u glavnom gradu Francuske. U stvarnosti, Parižani vrlo brzo nakon krvoprolića izašli na ulice i time poslali poruku mira i hrabrosti. Ova fotografija je ustvari nastala u sklopu projekta "Silent World", čiji autori pomoću Fotošopa prikazuju kako bi gradovi izgledali nakon "kraja sveta".

Foto: Twitter.com/Nexlizz 7. Kada je u u decembru muškarac u londonskom metrou izboo tri osobe, jedan od prolaznika je viknuo "Nisi ti nikakav musliman, burazeru!" - i haštag je rođen! Među brojnim fotografijama posebno pojavila se i jedna sa istim natpisom ispisanim na znaku za podzemnu, ali se ispostavilo se ona uopšte nije originalna. I dok je prolaznik zaista viknuo kultnu poruku ubici, natpis je nastao uz pomoć aplikacije.

8. Za kraj, tu je i automobil koga je razvedeni Nemac prepolovio u trenutku besa, kada su bivši supružnici morali da podele svu imovinu na pola. Pošto je video na Jutjubu pogledan više od sedam miliona puta, nemačko udruženje "German Bar Association" je priznao da se radi o marketinškoj kampanji.

(Espreso.co.rs / Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.