Najjeftiniji računar na svetu: Malinica veličine palca za samo 5 dolara! (VIDEO)

čitav komp bagatela

Najjeftiniji računar na svetu: Malinica veličine palca za samo 5 dolara! (VIDEO)

Nema tastaturu, monitor, miš, ni kućište, ali je u potpunosti funkcionalan kompjuter sa procesorom od jednog gigaherca i 512 megabajta RAM memorije
Objavljeno: 16:22h

Kada se prvi put pojavio 2012. godine, Raspberry Pi je bio potpuno revolucionaran kompjuter, ne zbog svoje snage već zbog cene. Ipak, za cenu od samo 25 dolara, ovaj računar veličine kreditne kartice, bio je savršeno jeftin i dovoljno jak. Otvaranje (istorije) prozora: Trideseti rođendan Windowsa! (VIDEO) Raspberry Pi Fonadacija sada je otišla korak dalje! Predstavljen je Raspberry Pi Zero, još manji model i to po ceni od samo 5 dolara!

Pi Ziro je kompjuter u najsvedenijem mogućem smislu! Iako nema tastaturu, monitor, miša, ni kućište, to je u potpunosti funkcionalan računar sa procesorom na 1GHz, 512MB RAM memorije, slotom za Mikro SD karticu, mini-HDMI slotom i dva mikro USB ulaza - jedan za napajanje i drugi za prenos podataka i eksterne uređaje.

To je, ipak, nešto slabije od Rozberi Pi 2 Model B, predstavljenog u februaru 2015. Pi 2 B ima kvad-kor procesor na 900 MHz i 1GB RAM-a. Ali je Pi Zero ipak najmanji predstavnik Rozberi familije, sa dimenzijama od 65 x 30 x 5 milimetara. Ipak, ono što Pi najviše ističe u odnosu na svu ostalu potrošačku elektorniku je cena od 5 dolara! To je jedini kompjuter koji možete da kupite za cenu jednog ili dva piva u pabu. Za prosečnu cenu ručka u restoranu, možete da nabavitre desetak Pi računara, to da njih sastavite superkompjuter!

(Espreso.co.rs / Mashable )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.