OVU ZELENU LAMPICU NA TELEFONU NE SMETE IGNORISATI: Posebno je OPASNA ako se pojavi na mobilnom vaše DECE
Ilustracija, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

OVU ZELENU LAMPICU NA TELEFONU NE SMETE IGNORISATI: Posebno je OPASNA ako se pojavi na mobilnom vaše DECE

Ovu zelenu lampicu na telefonu ne smete ignorisati

Objavljeno:

Zelena lampica u gornjem desnom uglu vašeg pametnog telefona koji pokreće operativni sistem Android govori vam da neka aplikacija koristi senzore u telefonu – ili mikrofon ili kameru, piše Dejli Mejl.

Naravno, ako je spomenuta lampica upaljena, a vi niste pokrenuli nijednu aplikaciju koja koristi kameru ili mikrofon, moguće je da vas neki zlonamerni akter špijunira preko kakvog spywarea.

U većini slučajeva, na tu se lampicu ne morate obzirati, međutim, ako sumnjate da vas neko špijunira, tada morate biti hitri.

– Lampica će se upaliti ako koristite kameru, ako telefonirate ili ako koristite neku aplikaciju koja ne može raditi bez njih, na primer glasovnog ili digitalnog asistenta. Uglavnom se radi o aplikacijama kojima ste dopustili da koriste kameru i mikrofon – rekao je Džejmi Aktar, glavni izvršni direktor i suosnivač kompanije za računarsku bezbednost CyberSmart.

– Međutim, ako u desnom gornjem uglu uočite naranžastu ili zelenu lampicu kada ne koristite nijednu aplikaciju, vreme je da to istražite – dodao je Aktar.

huawei, telefon, pr
foto: Tamara Trajković

– Najčešće se radi o tome da ste nekoj aplikaciji dopustili da pristupi kameri ili mikrofonu kada ne radi. Pregledajte kojim ste aplikacijama dopustili da koriste kameru i mikrofon i aplikacijama koje njima nemaju zašto da pristupe oduzeti pravo da ih koriste. Ako ni to ne pomogne, moguće je da vam je telefon hakovan i da vas prate – tvrdi Aktar.

Direktor CyberSmarta preporučuje da sumnjičavi korisnici skeniraju svoje mobilne kako bi videli da li je na njih nekako ubačen kakav zlonamerni i štetni softver. Nakon toga, korisnici bi trebalo da promene šifre, ali ne na sumnjivom uređaju nego na nekom za koji znaju da je bezbedan. Konačno, telefon potom treba vratiti na fabrička podešavanja.

Kada se zelena lampica upali na vašem uređaju, povucite prstom od vrha prema dole kako biste otvorili gornji meni u kojem piše koja aplikacija koristi kameru i/ili mikrofon. Pritisnite li tada prstom zelenu lampicu, mobilni će vam reći koja aplikacija koristi kameru i/ili mikrofon. Ako smatrate da ta aplikacija nema zašto da koristi ta dva uređaja, oduzmite joj dopuštenje u podešavanjima, prenosi Jutarnji list.

Bonus video: Pogledajte kako baba uzima tuđi telefon

00:15

Pogledajte kako baba uzima tuđi telefon

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.