PAŽNJA! Nikad se ne povezujte na WI-FI na OVIM MESTIMA, evo i ZAŠTO
Haker, Foto: Printscreen/Youtube, Profimedia, Ilustracija

HITNO SPREČITE

PAŽNJA! Nikad se ne povezujte na WI-FI na OVIM MESTIMA, evo i ZAŠTO

Do sada ste se sigurno mnogo puta povezivali na vajlese u tržnim restoranim ili hotelima. Niste ni razmišljali kakve to posledice može da ima, to spavanje je najmanje bezbedno!

Objavljeno: 13:54h

Danas je bežični internet gotovo podrazumevana stvar u svakom ugostiteljskom objektu. Većina vas prvo što pita konobara u kafiću jeste šifra za vajles, kako biste se povezali na njihov internet. Dok vi čitate online novine, ili listate društvene mreže, dopisujete se sa dragim ljudima - haker vam možda skida podatkei posmatra vas!

Hakeri prave lažne mreže

Ako mislite da je otmeni hotel sigurniji od lokalnog motela - varate se. Hakeri neretko prave lažne bežične mreže, koje imaju slično ime kao hotelski wi-fi, a uglavnom pikiraju mjesta koja su posećena i popularna. Onda čekaju da "žrtva upadne u zamku", tj. da se uloguje.

Nakon što se osoba poveže na taj internet, hakeri lako instaliraju softvere kreirane da naprave štetu i viruse, koji će im u skorije vreme dati pristup svim podacima "žrtve". U tu zamku ne upadaju samo gosti hotela ili šopingholičari, već i veliki broj zaposlenih koji rade na daljinu, prenosi Dnevni avaz.

Internet
foto: Profimedia

Ako planirate da se povežete na internet u obližnjem šoping molu, obratite pažnju na ime mreže. Na infopultu, koji se nalazi u svakom ovakvom objektu, saznajte tačno ime - kako se ne biste povezali na nečiji pametni telefon ili hakerski laptop. Kada izvršavate neke transakcije, preporuka je da to radite kod kuće ili preko mobilnog interneta, a isto važi za unošenje važnih šifri ili pristupanje značajnim profilima na mreži.

Treba da obratite pažnju i na gradski Wi-Fi, koji se nalazi na određenim mjestima (park, trg...) ili u, recimo, prevozu. Tu svakako internet nije brz i obično pravi probleme, pa samim tim ništa ne gubite. Ako je besplatna gradska mreža spora, to znači da je na nju spojeno previše korisnika ili da je ruter preuzeo haker, što je u svakom slučaju gori scenario.

A evo šta utiče na poskupljenje polovnjaka:

04:02

Šta utiče na poskupljenje polovnjaka?

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.