IT U SLUŽBI MEDICINE: Timovi eksperata hakuju bolesti za pacijente iz Srbije
Foto: Promo

MEDINCSKI Hakaton 2017

IT U SLUŽBI MEDICINE: Timovi eksperata hakuju bolesti za pacijente iz Srbije

Tema beogradskog Hakatona su hronične bolesti, a 10 timova učesnika kreiraće primenjiva softverska i hardverska rešenja za osobe obolele od dijabetesa, raznih vrsta karcinoma, astme, HIV-a, depresije i retkih oboljenja u Srbiji
Objavljeno:

Startit centar Beograd, u saradnji sa Masačusets tehnološkim institutom iz Bostona, od 27. do 29. januara organizuje 48-časovni medicinski hakaton namenjen osobama sa hroničnim oboljenjima. Hakatoni su dešavanja na kojima timovi inženjera u kratkom roku i na licu mesta kreiraju i razvijaju konkretna tehnološka rešenja za određeni problem.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kako je danas tehnologija neraskidivo povezana sa unapređenjem medicinskih praksi, čuveni MIT, najprestižniji inženjerski fakultet na svetu, već pet godina organizuje medicinske hakatone širom sveta. Primarni cilj ovih hakatona je razvijanje praktičnih medicinskih rešenja za razna oboljenja, ali i "umrežavanje" medicinskih radnika sa ljudima iz tehnoloških industrija. Na ideju o pozivanju MIT mentora da organizuju medicinski hakaton i u Srbiji došla je Ivana Kostić, doktorandkinja bioinženjeringa na ispostavi MIT u Portugalu.

- Još tokom svojih studija u Srbiji osetila sam nedostatak saradnje nauke, inženjerstva i medicine u rešavanju medicinskih problema. Ideje koje sam imala nisu se ostvarivale upravo iz tog razloga. MIT Portugal program aktivno edukuje sve svoje studente na temu interdisciplinarnosti i njene važnosti. Između ostalog, pedijatrijski hakaton u Bostonu pokrenuo je ideju o mogućnosti odigravanja ovakvog događaja u Beogradu kao jedan od načina podrške značaju interdisciplinarnosti za medicinsku problematiku Srbije. Saznavši za beogradski Startit koji bi dao bazu čitavom događaju, više nije bilo dileme da je tako nešto i moguće - navodi Kostićeva.

foto: Promo

Beogradski Startit centar, prostor za povezivanje i edukaciju IT zajednice i zainteresovanih građana, dosad je već bio domaćin više od 300 dešavanja na kojima je učestvovalo 13.000 ljudi.

Tema beogradskog hakatona su hronične bolesti. Tokom događaja, 10 timova od četiri ili pet učesnika kreiraće primenjiva softverska i hardverska rešenja za pacijente u Srbiji. Za ukupno 40 mesta na hakatonu tokom tri nedelje konkursa prijavilo se gotovo 400 ljudi iz sveta medicine, biologije i tehnologije, a među odabranim idejama našli su se predlozi rešenja za osobe obolele od dijabetesa, raznih vrsta karcinoma, astme, HIV virusa, ali i depresije i retkih oboljenja. Na dešavanju će se naći i 15 mentora, stručnjaka za razne discipline, kao i dvoje glavnih mentora koji stižu sa MIT, direktorka "MIT Hacking Medicine" programa Tatjana Grubin, i tehnološki tim lider Vinter Guera.

Događaj je podržala i ambasada SAD u Beogradu, dok većina mentora i organizatora na događaju radi pro bono, sa željom da skrene pažnju javnosti na neophodnost poboljšanja sistema zdravstvene zaštite u Srbiji i kompjuterske pismenosti studenata medicine.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.