EVO ZAŠTO NE BI TREBALO TELEFON DA KORISTITE ZIMI: Ni ne naslućujete šta može da se DESI
Korišćenje telefona na hladnoći, Foto: Profimedia

oprez

EVO ZAŠTO NE BI TREBALO TELEFON DA KORISTITE ZIMI: Ni ne naslućujete šta može da se DESI

Baš kao što ne voli leto i visoke temperature, vaš telefon, tablet, MP3 plejer ili neki drugi elektronski mobilni uređaj ne voli ni zimu! Evo zašto i kako da ga zaštitite na najbolji način.

Objavljeno:

Na niskim temperaturama svi tehnički uređaji ponašaju se drugačije nego na standardnim. Ako obratite pažnju na to, primetićete da je u uputstvu svakog uređaja uvek naveden radni opseg temperatura za koji se garantuje da će uređaj raditi ispravno. Kod mobilnih telefona taj problem je najizraženiji, jer se za razliku od televizora, računara, mašina i druge kućne tehnike oni koriste i van kuće, odnosno u mnogo širem rasponu temperatura.

Magnetni USB kabl, Telefon
foto: Profimedia

Pa, da vidimo kako hladno vreme utiče na njih.

Kao prvo poznato je da baterije kraće traju na niskim temperaturama. Hladno vreme znatno utiče na skraćenje vremena rada baterije, kao i na njeno ubrzano otkazivanje. Zato je od esencijalne važnosti da se telefon što kraće koristi na hladnoći.

Ekran telefona takođe menja svoje karakteristike na hladnom vremenu. LCD ekrani su osetljiviji od AMOLED displeja, a problemi koji mogu da se pojave su slabija detekcija pritiska, zakasnele reakcije, kao i pojave tzv. "duhova" na slici na nekim ekranima slabijeg kvaliteta. Takođe, fizičke karakteristike ekrana se menjaju na hladnoći, on postaje krtiji i u slučaju pada lakše se lomi.

Hladno vreme može da utiče i na interne komponente u telefonu. Kada je dugo izložen hladnoći, telefon može da prijavljuje različite greške, otežano je očitavanje SIM kartice, kao i izvršavanje raznih drugih funkcija. Pored ekrana i unutrašnje komponente postaju krhkije na niskim temperaturama, pa je veća verovatnoća delimičnog ili trajnog oštećenja telefona prilikom eventualnog pada.

Telefon, Bes, Ljutnja, Razgovor telefonom, Poziv
foto: Profimedia

Ukoliko dugo vremena boravite napolju, sa telefonom izloženim hladnoći, nemojte odmah da ga koristite kada ga unesete na sobnu temperaturu. Prilikom upotrebe telefon se zagreva, a prebrzo zagrevanje može da dovede do kondenzacije unutar telefona. Naravno, svi znamo kako voda utiče na elektronske komponente i šta učiniti, ako telefon upadne u vodu.

Zato tokom zime, kada se nalazite napolju, pokušajte da telefon što kraće izlažete direktnoj hladnoći. Držite ga u torbi ili u nekom unutrašnjem džepu jakne, što bliže telu. Koristite Bluetooth slušalice za telefoniranje, ili ako baš morate da ga držite u ruci koristite touchscreen kompatibilne rukavice, jer hladne ruke gube osećaj i telefon bez rukavica na zimi mnogo lakše ispada iz ruke.

A kako piše na DataSolutions blogu, ako vam se i pored svega desio neki problem, još uvek nije sve izgubljeno. Vaši dragoceni podaci u većini slučajeva ipak mogu biti spaseni.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.