Ako OVO radite sa mobilnim telefonom, možete OZBILJNO da STRADATE: Ne čekajte da bude prekasno!
Telefon, Foto: Profimedia

OPREZ

Ako OVO radite sa mobilnim telefonom, možete OZBILJNO da STRADATE: Ne čekajte da bude prekasno!

Posebno morate da vodite računa dok ste napolju

Objavljeno: 00:11h

Ljudi su sve više zavisni od mobilnih telefona i vreme dnevne upotrebe se stalno povećava.

Međutim, moramo da vodimo računa o tome da u pojedinim situacijama, mobilni može da ozbiljno utiče na naš vid, pa čak i da ga ošteti.

Svi znamo da ne treba da gledamo direktno u sunce. Međutim, prema lekarima, gledanje u telefon po sunčanom danu može biti jednako opasno za vaše oči.

Dva mlada pacijenta pretrpela su ozbiljno oštećenje mrežnjače, nakon što ih je uhvatio snažan odraz sunca, dok su gledali u ekran svog uređaja.

Mrežnjača je sloj tkiva u zadnjem delu oka, koji je najosetljiviji na svetlost. To je deo oka odgovoran za fine detalje vida, koji su nam potrebni za zadatke poput čitanja.

Oba pacijenta su bila sigurna da nisu gledali direktno u sunce, što je dovelo do zaključka da je odsjaj sunca, koji se odbija od njihovih telefona, odgovoran za oštećenje oka.

Dvadesetogodišnja neimenovana devojka koja je provela nekoliko sati na plaži, čitajući na svom mobilnom telefonu, ima dugotrajno oštećenje oka.

Takođe je ostala sa trajnim centralnim skotomom, slepom mrljom koja se javlja u centru nečijeg vida.

U međuvremenu, 30-godišnji neimenovani muškarac, koji je četiri sata čitao svoj tablet dok je bio na sunčanoj terasi skijališta, ostao je sa toliko oštećenim vidom, da nije mogao da vidi stvari iz daljine.

Srećom, vid mu se kasnije potpuno oporavio.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.