LOZINKE VIŠE NEĆE POSTOJATI? Sprema nam se VELIKA PROMENA
Foto: Profimedia

šta kažete na ovo?

LOZINKE VIŠE NEĆE POSTOJATI? Sprema nam se VELIKA PROMENA

Koristićemo telefon kao osnovni uređaj za prijavljivanje

Objavljeno:

Microsoft, Google i Apple predstavili su zajednički projekat za budućnost bez lozinki, zasnovan na standardu FIDO (Fast Identity Online).

Novi sistem promeniće digitalni svet kakav poznajemo, a obuhvatiće platforme iOS i Android, web-pregledače Chrome, Edge i Safari, operativne sisteme Windows i macOS.

Ljudi će koristiti mobilni telefon kao osnovni uređaj za logovanje na aplikacije, web-stranice i digitalne servise, o čemu je Google detaljno izvestio na svom blogu.

1 / 3 Foto: Profimedia

Sistem je zasnovan na kriptografiji i “sigurnosnim ključevima” (passkey) koje razmenjuju telefon i web-servisi, prenosi Verge.

– Kao što dizajniramo naše proizvode da budu intuitivni i efikasni, tako mislimo na privatnost i bezbednost. Uspostavljanje novih, sigurnijih sign-in metoda koje eliminišu ranjivost lozinki, predstavlja naš prioritet – rekao je Kurt Najt iz kompanije Apple.

FIDO kao garancija

Stabilnu cross-platform konekciju garantuje FIDO standard, čiji se jedinstveni “sigurnosni ključevi” aktiviraju tek kada je telefon otključan.

Mnoge popularne aplikacije odranije koriste FIDO, ali inicijalno prijavljivanje zahteva upotrebu lozinke.

Novi projekat tech giganata, međutim, u potpunosti isključuje potrebu za šifrom. Očekuje se da zaživi tokom 2023. godine.

“Passwordless Future”

Podsećamo, Microsoft je 2021. lansirao program “Passwordless Future”, u koji su uključeni iOS i Android uređaji.

Korisnici potvrđuju identitet pomoću Microsoft Authenticatora, Windows Hello sistema (skeniranje otiska prsta, lica ili zenice oka), SMS ili mejl verifikacije (jedinstven kod).

Dakle, budućnost bez lozinki nije novitet, a ostaje da vidimo da li će opstati…

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.